Wat betekent de coronacrisis voor de brexit?
8 maart 2020
Sophie Jansen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020

Door de uitbraak van het coronavirus lijkt het onderhandelingsproces tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk moeilijker te zijn geworden. De onderhandelingen liggen inmiddels al een paar weken stil, meldt NU.nl.

Aan het eind van dit jaar loopt de transitieperiode af en zal er een akkoord moeten zijn bereikt. Een einde van de transitieperiode zonder handelsakkoord, zou tot grote economische schade leiden. Maar, door het stilliggen van alle onderhandelingen, lijkt dit nu gevaarlijk realistisch.

De uiterste datum waarop de Britse premier Johnson om nóg een uitstel kan vragen is 30 juni. Tot die tijd verkeert de wereld nog in een vechtmodus tegen het virus dat ons in zijn greep houdt: het coronavirus.

Het volgen van de brexit was, op zijn zachtst gezegd, een ingewikkelde zaak. Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk dan eindelijk officieel de Europese Unie (EU) en stapten we de transitieperiode in.

Om een algemeen beeld te schetsen van de onderhandelingen en stappen tot nu toe, hier de brexit in globale lijnen.

8 maart 2020 |
Sophie Jansen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020