De zaak Harvey Weinstein: Hoe een artikel in de New York Times tot een veroordeling leidde
5 maart 2020
Lindy Blommestein
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media
Harvey Weinstein in juli 2015. Foto: Thomas Hawk

Op 11 maart doet de rechter uitspraak over de straf van Harvey Weinstein. De 67-jarige filmproducent stond terecht wegens aanranding en verkrachting en is door een New Yorkse jury schuldig verklaard. Hoe kon Weinstein in slechts drie jaar tijd van een Hollywood magnaat een veroordeelde verkrachter worden?

Er heerst grote blijdschap onder de vele slachtoffers van Harvey Weinstein. De filmproducent stond terecht voor meerdere aanrandings- en verkrachtingzaken. Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor twee zaken: de verkrachting van actrice Jessica Mann en de aanranding van zijn voormalig assistent Mimi Hayeli. 

De rechter oordeelde uiteindelijk dat Weinstein voor 23 jaar de cel in moet. Dit is twee jaar onder de maximale straf die Weinstein had kunnen krijgen. De advocaten van Weinstein hadden echter aangedrongen op de minimale straf van 5 jaar, omdat hij met deze hoge straf waarschijnlijk in de gevangenis dood zal gaan. Daarnaast wezen ze op het vele liefdadigheidswerk dat hij gedaan heeft.

Twee weken geleden werd Weinstein vrijgesproken van zwaardere aanklachten van seksueel geweld, zoals serieverkrachting en verkrachting met voorbedachte raden. Op deze delicten staan in de staat New York de doodstraf. De advocaten hebben al laten weten dat ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. 

#metoo

Dat juist Harvey Weinstein is veroordeeld is opmerkelijk. Weinstein had grote macht in Hollywood en werd door velen gezien als een getalenteerd filmmaker. Des te groter was de impact toen in 2017 de New York Times een artikel publiceerde met de beschuldigingen van seksueel geweld van meerdere vrouwen. 

Kort na de publicatie startten de politie in New York en LA hun onderzoeken, en Weinsteins eigen bedrijf ontsloeg hem nog geen week na het uitkomen van de beschuldigingen. De hele Weinstein affaire is ook de aanleiding voor actrice Alyssa Milano om vrouwen aan te sporen Me Too te posten als zij ook slachtoffer van seksueel geweld zijn. De term was al eerder bedacht door Amerikaanse burgerrechtenactiviste Tarana Burke en gaf aan hoe groot het probleem van seksueel geweld eigenlijk is.

In drie jaar tijd werd een geprezen Hollywood magnaat, een veroordeeld crimineel. In de tijdlijn hieronder zie je de reeks gebeurtenissen die uiteindelijk leidde tot de uitspraak van de rechter:

5 maart 2020 |
Lindy Blommestein
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media