De weg naar het proces tegen tramschutter Gökmen T.
5 maart 2020
Sarah Bozuwa
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020

LEIDEN – Deze week vindt het proces van tramschutter Gökmen T. plaats. Bijna een jaar geleden opende hij het vuur in een Utrechtse tram. Hierbij vielen vier doden en zes gewonden. T. wordt aangeklaagd voor viervoudige moord en drievoudige poging tot moord. Verder wordt hij verdacht van zeventien keer bedreiging met een terroristisch misdrijf.

De weg naar het proces verliep alles behalve onbewogen. Hoewel hij de dag van de aanslag nog opgepakt werd, blijkt T. een lastige verdachte. Zo weigert hij een advocaat in de hand te nemen en wil hij zich niet laten onderzoeken op mogelijke stoornissen. Uiteindelijk krijgt hij van de rechtbank verplicht een advocaat toegewezen. Ook wordt hij gediagnosticeerd met een narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Afgelopen maandag ging het proces eindelijk van start. Eerst worden vooral de feiten gepresenteerd om een beeld te vormen van wat er zich die dag precies heeft afgespeeld. Nabestaanden lezen hun slachtofferverklaringen voor en de persoonlijke omstandigheden van T. komen aan bod. Dinsdag is er nog meer ruimte voor de verhalen van slachtoffers en nabestaanden. Woensdag wordt er rustgenomen en donderdag zal de officier van justitie haar strafeis voordragen. Hierop kan de volgende dag door T. gereageerd worden. De uiteindelijke uitspraak zal op vrijdag 20 maart plaatsvinden.

Hieronder vindt u een overzicht van de gebeurtenissen met betrekking tot de aanslag, vanaf de tragische dag tot aan het proces.

5 maart 2020 |
Sarah Bozuwa
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020