Nieuwsbericht
Vier vragen over de Nederlandse hockeydames op de Olympische Spelen
5 maart 2020
Lise van den Bos
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.

Op vrijdag 24 juli 2020 beginnen de Olympische Zomerspelen in Tokyo. Het Nederlandse vrouwenhockey mag hier uiteraard niet ontbreken. De Nederlandse vrouwen hopen na de Spelen in Tokyo met een medaille op zak in Nederland terug te keren. 

Door de coronacrisis zijn de Olympische Spelen afgelast en verplaatst naar 2021.

Welke landen spelen dit jaar mee?

Elf landen hebben zich gekwalificeerd via verschillende kwalificatietoernooien. Het gastland Japan is automatisch geplaatst. Nederland kwalificeert zich op het Europees kampioenschap in 2019. Verder plaatst Argentinië zich via de Pan-Amerikaanse Spelen, Zuid-Afrika via het Afrikaans olympisch kwalificatietoernooi en Nieuw-Zeeland via het Oceanisch kampioenschap. In 2019 worden ook de play-offs om zeven olympische tickets gespeeld, waarmee Australië, China, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, India en Spanje zich kwalificeren.

Hoe ziet het speelschema eruit voor Nederland?

Nederland is voor de groepswedstrijden geplaatst in poule A, samen met India, Ierland, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Duitsland. De groepswedstrijden vinden plaats van 25 juli tot 1 augustus:

Zaterdag 25 juli 13.45 uur: Nederland – India  

Maandag 27 juli 03.00 uur: Nederland – Ierland  

Woensdag 29 juli 02.30 uur: Nederland – Zuid-Afrika

Donderdag 30 juli 12.00 uur: Groot-Brittannië – Nederland 

Zaterdag 1 augustus 11.30 uur: Duitsland – Nederland  

Na de groepswedstrijden zullen de kwartfinales gespeeld worden op maandag 3 augustus, de halve finales zullen gespeeld worden op 5 augustus en de finale en de troostfinale zullen op 7 augustus worden gespeeld.

Hoe ziet de selectie eruit? 

De exacte selectie staat nog niet vast. Bondscoach Alyson Annan heeft 22 speelsters geselecteerd die zich aan het voorbereiden zijn op de Olympische Spelen in Tokio. Er moeten daarvan nog vier veldspeelsters afvallen voor de uiteindelijke selectie. De Olympische selectie zal bestaan uit zestien speelsters en twee reserves. 

De twintig geselecteerde veldspeelsters zijn: Felice Albers, Ireen van den Assem, Kyra Fortuin, Margot van Geffen, Eva de Goede, Ilse Kappelle, Marloes Keetels, Sanne Koolen, Laurien Leurink, Caia van Maassakker, Frédérique Matla, Laura Nunnink, Malou Pheninckx, Pien Sanders, Lauren Stam, Marijn Veen, Maria Verschoor, Xan de Waard, Lidewij Welten en Ginella Zerbo. Daarnaast staan de twee geselecteerde keepsters al vast: Josine Koning en Anne Veenendaal. 

Een opvallende naam die ontbreekt dit jaar is Kelly Jonker, zij nam eerder afstand van de Oranjeselectie in verband met haar zwangerschap. 

Hoe presteerden de hockeyvrouwen op eerdere Olympische Spelen?

In de afgelopen negen Olympische Zomerspelen stonden de hockeydames al acht keer op het podium. De volgende tijdlijn is een overzicht van hoe de Nederlandse hockeydames hebben gepresteerd op de Olympische Spelen over de jaren heen. 

Klik hier als de tijdlijn niet werkt.

5 maart 2020 |
Lise van den Bos
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.