Alles wat je moet weten over de massale demonstraties van de protestboeren
5 maart 2020
evahuizing
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020. Bachelor: Criminologie

Sinds 1 oktober 2019 demonstreren de Nederlandse boeren erop los. In Den Haag wordt grootschalig en met enige regelmaat actie gevoerd. Een keer in de zoveel tijd is Den Haag en omstreken dan haast onbereikbaar door deze landbouwers. Maar hoe zit het nou echt? Op welke wijze wordt er demonstratie gevoerd en waar vinden deze evenementen plaats? In de tijdlijn hieronder vind je alle informatie nodig is om volledig op de hoogte te zijn van de gebeurtenissen rondom de bekende protestboeren.

Maar wat is dan precies de drijfveer achter deze vele demonstraties? De Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) is tegen de plannen waarmee het kabinet de stikstofuitstoot door landbouwers wil verminderen. De boeren stellen dat zij zondebok zijn van de stikstofmissie, terwijl zij juist veel investeren in milieuvriendelijker productiemethoden. De boeren zien liever dat andere sectoren gedwongen een bijdrage moeten leveren aan de reductie van de stikstof uitstoot. Daarnaast zijn ze gevreesd voor het voortbestaan van hun bedrijf, en daarmee ook de toekomst van de landbouw en veeteelt in Nederland.

Hoewel er aardig wat wordt afgezeurd op de sociale media zijn er ook mensen die achter de boeren staan.

Minister Carola Schouten (Landbouw) maakte vorige week onder meer bekend dat 172 miljoen euro beschikbaar is voor innovatie en verduurzaming van stallen. Het dubbele daarvan, 350 miljoen euro, wordt uitgetrokken om boerenbedrijven in de buurt van beschermde natuurgebieden uit te kopen.

Voorzitter Mark van den Oever vindt het zonde van het geld. ‘Dat kan beter worden besteed, om te beginnen aan het uitkopen van nertsenfokkers die moeten stoppen’, vertelt hij aan het ANP. ‘Of aan ouderenzorg.”‘

Hoe de demonstraties en vorderingen met betrekking tot het probleem zich verder zullen ontwikkelen blijft nog altijd de vraag.

5 maart 2020 |
evahuizing
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020. Bachelor: Criminologie