75 jaar bevrijding Nederland
27 februari 2020
Tahani Lalmahomed
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media (2019-2020)

2020 kondigt voor Nederland niet alleen een nieuw decennium aan, maar ook 75 jaar vrijheid. Op 5 mei 1945 capituleerden de Duitsers, maar hier ging een lange strijd aan vooraf. Hoe verliep de Nederlandse bevrijding precies? En hoe wordt die 75 jaar later gevierd?

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Na vier dagen gaven we ons over. Dit resulteerde in vijf jaren van bezetting en onderdrukking. Nederland stond eigenlijk al in 1944 op het punt van bevrijding, maar het heeft nog acht maanden geduurd voordat heel Nederland gered werd van de Duitsers. De tijdlijn hieronder toont de grootste slagen omtrent de Nederlandse bevrijding.

De bevrijding is een van de meest belangrijke momenten in de Nederlandse geschiedenis en deze wordt dan ook zeker nog elk jaar gevierd en herinnerd. Door het coronavirus moet dat dit jaar anders dan gepland. De dodenherdenking gaat door—maar zonder publiek—en alle bevrijdingsfestivals zijn afgelast.

Ook worden er elk jaar talloze activiteiten georganiseerd omtrent de bevrijding. Dit jaar zit Nederland weer vol met exposities, voorstellingen en herdenkingen. Door het coronavirus zijn ook veel van deze exposities en voorstellingen uitgesteld, maar deze krijgen weer de kans open te gaan wegens de versoepelende maatregelen die één juni 2020 ingaan. Hieronder een overzicht met activiteiten door heel Nederland in het kader van 75 jaar bevrijding.

27 februari 2020 |
Tahani Lalmahomed
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media (2019-2020)