Kaart
De aangepaste wielerkalender: de voorjaarsklassiekers in het najaar
24 februari 2020
Steven Carton
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020. Bachelor geschiedenis.

In Europa raasden de eerste voorjaarsstormen aan ons voorbij en tegelijkertijd maakte Europa zich klaar voor een andere storm. De storm van het wielerpeloton was alleen van korte duur, want het coronavirus gooide roet in het eten voor de voorjaarsklassiekers. Maar er is goed nieuws: het programma voor het najaar is bekend met de terugkeer van de klassiekers.

Kasseien, onverharde stroken en een steil heuvellandschap zijn typische kenmerken van een wielerklassieker, waar de harten van elke wielerliefhebber sneller van zullen kloppen. Wielerfans kunnen ondanks de coronacrisis toch genieten van deze koersen, want de Internationale Wielerunie (UCI) heeft een aangepast schema gemaakt. Het is alleen door besmettingsgevaar sterk de vraag of fans zoals altijd massaal langs de weg kunnen staan.

De klassiekers die wél van start gingen

De eerste klassieker was op 29 februari met Omloop het Nieuwsblad. Omloop het Nieuwsblad zou ook dit jaar weer van start gaan in Gent. Met deze eerste, echte wielerklassieker opende Europa op zaterdag 29 februari eigenlijk zijn deuren naar het nieuwe wielerseizoen. De Omloop kent 13 hellingen en is 200 kilometer lang. Vorig jaar was het Stybar die met de eindzege aan de haal ging, maar kan hij heeft niet zijn titel kunnen prolongeren. De Belg Jasper Stuyven ging het er met de eindzege vandoor.

Een dag na Omloop Het Nieuwsblad stond de volgende klassieker op het programma: Kuurne – Brussel – Kuurne. De koers wordt traditioneel gehouden op de negende zondag van het jaar. Deze klassieker vormt voor wielrenners een mogelijkheid zich te revancheren als De Omloop hen slecht verging. Dit is de laatste klassieker die nog verreden is en werd gewonnen door  de Deen Kasper Asgreen.

De rest van het klassieke voorjaarsprogramma

Normaal gesproken volgend de wielerklassiekers elkaar in een vaste volgorde op. In het prachtige Siena stond eigenlijk op zaterdag 7 maart Strade Bianche als volgende koers op het programma. De finish van de 184 kilometer lange rit is op het middeleeuwse Piazza del Campo. De naam betekent witte wegen, verwijzend naar de lange steile gravelstroken op de route. Deze koers was het eerste slachtoffer van de coronacrisis.

Volgens veel fans in een wielergek land als Italië is Milaan – San Remo de eerste echte, grote klassieker van het seizoen. Het is de langste van alle klassiekers met een parcours van maar liefst 298 kilometer. De ‘koers van de lente’ werd uiteraard in het zwaar getroffen Italië vanwege het coronavirus afgelast.

De klassieker E3 Binckbank Classic wordt sinds 1958 verreden in Harelbeke, West-Vlaanderen. De 200 kilometer lange wedstrijd keert vervolgens via Antwerpen weer terug in Harelbeke. Deze klassieker zal in het najaar als niet terukeren en kan dus uitkijken naar een nieuwe editie in 2021.

De volgende is Gent – Wevelgem, een eendaagse wedstrijd die al sinds 1934 gereden wordt. De naam doet vermoeden dat de start in Gent is, maar bij de editie van 2020 is de start in Ieper. In 2019 eindigde de wedstrijd in een sprint, gewonnen door Kristoff. 

Op 1 april stond de mooie klassieker Dwars door Vlaanderen op het programma. Deze klassieker is meer dan een voorproefje op de ronde van Vlaanderen en wordt al sinds 1945 verreden. De start vindt plaats in Roeselare en men finisht traditioneel in Waregem. Ook deze klassieker zal pas in 2021 terugkeren.

De Ronde van Vlaanderen werd in 1913 voor het eerst georganiseerd door de sportkrant Sportwereld. Vaak met rood omcirkeld in de agenda is dit een van de grootste klassiekers van België, die start in Antwerpen. De afstand is 267,2 kilometer en de finale vindt plaats op de Oude Kwaremont en de Paterberg.

Na de Ronde van Vlaanderen volgt Parijs – Roubaix. De start van deze klassieker vindt plaats in Compiègne, 80 kilometer ten noorden van Parijs. Er wordt traditioneel gefinisht op de velodroom André Pétrieux in Roubaix, een bekende wielerbaan. Het eerste startjaar was al in 1896.

De Amstel Gold Race is normaal de volgende op de kalender. De start van deze Nederlandse eendaagse wielerkoers, sinds 1966 verreden in de Limburse heuvels, is in Maastricht. De Amstel Gold Race is een wedstrijd van draaien en keren, waarin vele Limburgse hellingen, soms meer dan eens, beklommen moeten worden. De finish vindt plaats op de Cauberg in Valkenburg.

De Waalse Pijl is een Belgische wielerklassieker, die sinds 1936 in Wallonië verreden wordt. De finish is traditioneel op de beruchte Muur van Hoei en de start sinds 2019 in Ans.

Het sluitstuk van het klassieke wielervoorjaar is Luik – Bastenaken – Luik en wordt al sinds 1892 verreden. De naam zegt het al: start en finish vinden allebei plaats in het Belgische Luik. Het parcours loop via Bastenaken, in het Frans Bastogne geheten, weer terug naar de stad. Bekijk hieronder de Storymap voor een mooi, interactief overzicht van de bekendste klassiekers.

Het aangepaste wielernajaar

In de aangepaste kalender van het najaar is Luik – Bastenaken – Luik niet het sluitstuk. Bekijk hieronder het overzicht van alle voorjaarsklassiekers die inmiddels in het najaar plaatsvinden met als zwaartepunt de maand oktober:

  • 1 augustus Strade Bianche
  • 8 augustus Milaan – San Remo
  • 30 september Waalse Pijl
  • 4 oktober Luik – Bastenaken – Luik
  • 10 oktober Amstel Gold Race
  • 11 oktober Gent – Wevelgem
  • 18 oktober Ronde van Vlaanderen
  • 25 oktober Parijs – Roubaix
24 februari 2020 |
Steven Carton
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020. Bachelor geschiedenis.