Aankondiging
We zijn er weer bij! Wat je moet weten over het EK en Oranje
20 februari 2020
Maikel Doting
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020

Van 12 juni tot en met 12 juli 2020 zal het Europees Kampioenschap voetbal 2020 plaatsvinden. Het wordt de zestiende editie van het UEFA-toernooi, dat zijn zestigjarig jubileum zal vieren. Voor het eerst sinds 2014 doet ook het Nederlands elftal weer mee met een eindtoernooi. In dit artikel krijg je een helder overzicht van alles wat van belang is voor dit EK.

Het EK Voetbal 2020 is vanwege de coronacrisis verplaatst naar de zomer van 2021. De nieuwe speeldata van het toernooi zijn 11 juni 2021 tot en met 11 juli 2021.

Vanwege het 60-jarig jubileum van het Europees Kampioenschap zal deze editie niet plaatsvinden in een of twee landen, maar in twaalf verschillende landen en stadions. In alle speelsteden worden drie groepswedstrijden en ten minste één knock-out wedstrijd gespeeld.
De openingswedstrijd van het toernooi vindt plaats in het Stadio Olimpico in Rome, de finale zal in het Wembley Stadium in Londen gespeeld worden.

Mogelijke route naar EK-titel
Het Nederlands elftal speelt al zijn groepswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Vervolgens is het nog niet zeker waar Oranje zijn wedstrijden speelt, maar uitgaande van het gunstigste scenario is dit achtereenvolgens Boedapest, Bakoe en Londen. Een mogelijk scenario is hieronder te zien in de tijdlijn:

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het antwoord op de vraag wie komende zomer de Henri Delaunay-cup in de lucht mag houden. Volgens de bookmakers is wereldkampioen Frankrijk favoriet om Portugal op te volgen als Europees kampioen deze zomer. Frankrijk wordt op de voet gevolgd door Engeland. Vervolgens worden België, Duitsland en Spanje gezien als grootste kanshebbers. Gevaarlijke outsiders zijn Nederland en Portugal.

Nederlands elftal
Volgens de bookmakers is Oranje dus een gevaarlijke outsider voor de EK-winst. Sinds de komst van bondscoach Ronald Koeman gaat het een stuk beter met het Nederlands elftal, waarin sterspelers Memphis Depay, Virgil van Dijk en Frenkie de Jong onmisbaar zijn. Zo haalde het team de finale van de Nations League, die met 1-0 verloren werd van Portugal. Vervolgens won Oranje in en tegen Duitsland van de aartsrivaal met 2-4. Hierdoor is het Nederlands elftal echt een team om rekening mee te houden tijdens het komende EK.

Een grote aderlating voor de ploeg van Ronald Koeman is dan ook de kruisbandblessure die Memphis Depay halverwege december opliep. Deze blessure zou een streep zetten door zijn EK, maar het herstel van Depay verloopt ongelofelijk voorspoedig. Volgens veel artsen zelfs té voorspoedig. Depay plaatst veel op social media over zijn herstel, waarmee hij ondertussen al tien weken voor ligt op een normaal ‘herstelschema’. Het is dus te hopen dat Depay toch op tijd fit is voor het EK en Oranje kan helpen schitteren.

View this post on Instagram

Let them talk while we work. #Godsspeed

A post shared by Memphis Depay (@memphisdepay) on

20 februari 2020 |
Maikel Doting
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020