Wat nou als het Olympische vuur dooft?
20 februari 2020
Jelle Wiegman
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020

Aankomende zomer staan de Olympische Zomerspelen weer op het programma. In Tokyo nemen de beste atleten ter wereld het tegen elkaar op om de befaamde gouden, zilveren en bronzen plakken. Het organiseren van de Spelen is een reusachtige taak die elke twee jaar uitgevoerd wordt, als je de Winterspelen ook meerekent, door een gastland. Vaak is het zo dat de faciliteiten voor zo’n groot toernooi er nog niet staan en het gastland moet deze specifiek voor de Spelen bouwen. Het gebeurt vaak dat deze gebouwen nutteloos worden op het moment dat de Spelen klaar zijn en het circus naar de volgende locatie gaat. In deze lijst kijken we naar tien gebouwen of locaties die zijn vervallen nadat de Olympische Spelen zijn vertrokken.

  1. Oude Olympische stadion, Olympia

Voor het eerste geval spelen we een beetje vals, maar olympische atleten doen dit soms ook, dus we zien het voor deze keer door de vingers. Zoals algemeen bekend zijn de Spelen begonnen in Griekenland en in Olympia om precies te zijn. In Olympia staat het eerste stadion dat werd gebuikt werd, waarbij de ringen hoger gingen staan hoe verder ze van de baan afstaan. De laatste Spelen werden gehouden in 350 voor Christus en dat betekent dat er niet meer over is van het stadion. Alleen de start- en aankomstlijn is nog te zien.

  1. Station Olympiastadion, München

Het station bij het Olympiastadion in Munchen werd gebruikt tijdens de Zomerspelen in 1972. De functie van het station was de mogelijkheid om supporters te vervoeren naar het stadion. Het station werd geopend op 26 mei 1972, maar werd na de Spelen nog sporadisch gebruikt. De laatste rit die gemaakt werd was in 1988 voor de EK-wedstrijden. In 2003 is het spoor naar het station weggehaald en heeft de natuur het overgenomen.

  1. Trampolino Olimpico Italia, Cortina D’Amprezzo

Italië had de eer om de Winterspelen in 1958 te organiseren. Hiervoor werd de skischans gebouwd in het skigebied Cortina D’Amprezzo. De schans was klaar in 1955 en in gebruik tot 1981. In 1990 verloor de schans zijn licentie en is sindsdien achtergelaten. Grappig detail, de skischans was ook te zien in de James Bond film For Your Eyes Only uit 1981.

  1. Chaoyang Park Beachvolleybal, Beijing

Beachvolleybal is niet een van de grootste sporten in China. Hierdoor moest er een compleet nieuw stadion gebouwd worden toen de Olympische Zomerspelen van 2008 zouden worden gehouden in Beijing. Het stadion kon plek bieden aan 12000 fans. Het stadion is na de Spelen alleen nog gebruikt voor de Beijing Grand Slam competitie in 2011 en 2012. Hierna heeft het stadion geen verder onderhoud gekregen, maar staat het nog in redelijke toestand.

  1. Het Olympische Dorp, Elstal

De Olympische Spelen van 1936 vonden plaats in Duitsland en het toenmalige naziregime deed er alles aan om een zo goed mogelijke indruk te maken. Kosten noch moeite werden gespaard om dit voor elkaar te krijgen. Het Olympische dorp kwam te staan in het dorp Elstal, dat dichtbij Berlijn ligt. In 1936 was het een van de meest luxueuze plekken voor overnachting. Het dorp heeft nog een functie gehad als barakken voor de Duitse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is hierna niet meer gebruikt. Nu is het alleen nog een monument aan een van de meest donkere periodes in de geschiedenis van Duitsland.

  1. Bobsleebaan, Sarajevo

De Spelen in Sarajevo waren de eerste die achter het IJzeren Gordijn werden gehouden. Speciaal voor de Spelen werd er een bobsleebaan gebouwd die plek gaf aan 30.000 toeschouwers. De baan werd gebruikt voor WK-evenementen tot de Bosnische oorlog in 1991. Tijdens de oorlog werd de baan gebruikt door Bosnische en Servische troepen als artillerie positie. Na de oorlog is de baan gebruikt door fietsers en beklad onder graffiti. In 2014 zijn er plannen gemaakt om de baan te restaureren er zijn ook wat kleine reparaties uitgevoerd. Op het moment ligt de baan er grotendeels goed bij, met hier en daar wat gaten als enige herinnering aan het oorlogsverleden.

  1. Skischans, Grenoble

Voor de tweede keer kijken we naar een skischans, maar voor deze moeten we een klein stukje naar het oosten. Deze skischans staat in Grenoble en was de plek voor skischansspringen van de Olympische Winterspelen in 1968. Deze Spelen worden gezien als de Spelen die de Winterspelen weer op de kaart zetten, maar de schans heeft de test der tijd niet doorstaan. Na de Spelen is de schans aan zijn lot overgelaten en heeft de natuur wederom zijn plek ingenomen.

  1. Maracanã Stadion, Rio de Janeiro

Een van de meest recente voorbeelden is het Maracanã stadion. Het stadion heeft een rijke geschiedenis met het houden van WK-finales tot het huizen van voetbalwedstrijden voor de Zomerspelen in 2016. Het stadion staat bekend als een van de meeste iconische voetbalstadions ter wereld, maar was een half jaar na de Spelen niet meer terug te herkennen. Het veld was opgedroogd en het stadion was helemaal leeggeroofd. De stroom naar het stadion werd stilgelegd nadat er een rekening open stond van een miljoen dollar. Na de vele ophef die ontstond over de toestand van het stadion werd het opgeknapt en is het nu de thuisbasis van twee lokale Braziliaanse voetbalteams.

  1. Hellinkon Olympic Hockey Centre, Athene

Voor de Olympische Zomerspelen van 2004 gingen de atleten terug naar de bakermat van het toernooi: Griekenland. Voor de Hockeywedstrijden werd het Hellinikon Olympic Hockey Centre gebouwd. Het centrum had plek voor twee hockeyvelden, waarbij het kleine veld plek bood aan 2100 toeschouwers en het grote veld aan 7200 toeschouwers. Na de Olympische Spelen werd het veld nog gebruikt voor de voetbalwedstrijden van de Paralympische Spelen, maar dat is ook meteen het einde van het complex. Sindsdien is het alleen maar verder in verval geraakt.

  1.  Het Olympische dorp, Turijn

Turijn was in 2006 de gastheer voor de Olympische Winterspelen. De winteratleten kregen het Olympisch dorp in de Italiaanse stad. Alle locaties die op deze lijst staan zijn plekken die zijn verlaten, maar dit geldt niet voor het dorp in Turijn. 14 jaar later geeft het dorp onderdak aan 1000 migranten en vluchtelingen uit 30 verschillende landen. Veel van deze mensen zijn naar het Olympische dorp gegaan omdat ze nergens anders onderdak konden vinden.   

20 februari 2020 |
Jelle Wiegman
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020