Multatuli-jaar 2020 ingeluid
20 februari 2020
Rik van Baaren
Minorstudent Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020.

‘Ik zal gelezen worden’, voorspelde Multatuli. Het Multatuli-jaar 2020 geeft aan dat hij gelijk had, maar is ook een poging Multatuli weer populair te maken.

Koning Willem-Alexander opende onlangs in de Nieuwe Kerk van Amsterdam het Multatuli-jaar 2020. Op de tweehonderdste verjaardag van een Nederlands belangrijkste schrijvers onthulde de koning een gedenksteen in zijn eer, met de eerste zin van de roman Max Havelaar: ‘Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Laurierstraat no. 37’. De omineuze voorspelling van Eduard Douwes Dekker -alias Multituli- aan het eind van zijn monumentale Max Havelaar blijkt tweehonderd jaar na zijn geboorte nog steeds uit te komen: ‘Ik zal gelezen worden.’

Ondanks dat de roman tot een van de belangrijkste romans van Nederland wordt gerekend, zijn steeds minder mensen bekend met zijn werk en zijn leven. Zelfs VWO-leerlingen die het boek verplicht moesten lezen kijken niet met veel genoegen terug naar het lezen van de roman en het vaak lastige proefwerk dat daarop volgde. Met tentoonstellingen in het Multatulihuis en een speciale leerstoel aan de universiteit van Amsterdam is het de bedoeling van het het Multatuli-jaar om de schrijver, zijn werk en zijn stijl weer onder de aandacht te brengen.

Want relevant is hij nog steeds. Hij was een van de eerste die de misstanden in de kolonie Nederlands-Indiƫ aan de kaak stelde. Zijn aanklacht tegen het imperialisme is er een die vandaag de dag nog steeds geschreven zou kunnen zijn. Ook in andere opzichten was hij vooruitstrevend. Zo sprak hij zich onder meer uit voor het vrouwenkiesrecht. Daarnaast had hij ook een eigenzinnige schrijfstijl, waarin hij meerdere genres door elkaar heen verwerkte.

Door het jaar heen zijn er nog verschillende activiteiten waarin zijn werk wordt gepromoot. Zo verschijnt er onder meer een site: Multatuli-Online, wat jongeren moet het helpen zijn werk beter te begrijpen. Multatuli, zal dus, in ieder geval nog dit jaar, gelezen worden.

20 februari 2020 |
Rik van Baaren
Minorstudent Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020.