Komt er ooit nog een Elfstedentocht?

Vorige winter was de winter met de hoogst gemeten temperatuur sinds 1901 en deze winter was ook bijzonder zacht. Klimaatverandering zorgt voor minder kans op ijsvorming in Nederland. Het wordt daardoor steeds onwaarschijnlijker dat er überhaupt nog een georganiseerde Elfstedentocht verreden gaat worden.

Het ijs moet op alle plekken 15 cm dik zijn om de Elfstedentocht door te laten gaan. De ideale omstandigheden die daarvoor nodig zijn, zijn door klimaatverandering steeds zeldzamer. Het moet namelijk minimaal twee weken lang flink vriezen om het 15 cm dikke ijs te krijgen. Echter, zoals merkbaar was in de winter van 2019, wordt het klimaat steeds extremer. Op 25 februari 2019 was de hoogste wintertemperatuur sinds 1901 gemeten, dit werd de twee opeenvolgende dagen meteen weer verbroken met 20,5 °C. Ook werden er tien minder vorstdagen gemeten dan normaal. Dit zijn al bijna de twee weken die nodig zijn voor het 15 cm dikke ijs.

Vorige eeuw telde 15 Tochten, maar de kans dat er deze eeuw nog een Elfstedentocht komt wordt, gezien deze gegevens, steeds kleiner. Als alles meezit is er nog kans op vijf Elfstedentochten in deze eeuw, maar realistisch gezien worden er nog maar één of twee Tochten verreden volgens het KNMI.

De eerstvolgende Elfstedentocht zou dus evengoed de laatste kunnen zijn. De Rayonhoofden zijn daarom het hele jaar in de weer om ervoor te zorgen dat alles klaar is voor de Tocht. Hieronder is een overzicht te zien van alle steden van de Elfstedentocht met hun bijzonderheden om het toch een beetje te kunnen beleven.

20 februari 2020 |
Wies van Wetten
Student minor JNM 2020