Dit zijn alle belangrijke ontwikkelingen in de zaak Nicky Verstappen
20 februari 2020
Heather van Vliet
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020
Op de Brunssummerheide werd de 11-jarige Nicky op 11 augustus 1998 levenloos aangetroffen. Foto: G. Lanting ( CC BY-NC 2.0 )

Het OM maakt bekend op 6 mei van start te gaan met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de 57-jarige Jos Brech die wordt verdacht van ontvoering, misbruik en moord op de 11-jarige Nicky Verstappen. Nicky verdween in de zomer van 1998 spoorloos van een zomerkamp op de Brunsummerheide. Hoewel het lichaam van de jongen na een dag werd gevonden zou het nog meer dan 20 jaar duren voordat er een verdachte zou worden voorgeleid. Hieronder vindt u alle belangrijke plaatsen in kaart gebracht:

10 augustus 1998

In de nacht van 9 op 10 augustus 1998 raakt de 11-jarige Nicky Verstappen vermist tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Als tentgenootjes ’s morgens alarm slaan, gaat de politie niet meteen van het ergste uit. Nicky was waarschijnlijk weggelopen na een kleine ruzie met zijn vriendjes die avond ervoor. Tegen de avond slaat de paniek toe. De volgende morgen wordt massaal gezocht naar de vermiste Nicky.


11 augustus 1998

Na een intensieve zoekactie wordt Nicky’s levenloze lichaam de volgende avond rond 21 uur zo’n 1 kilometer van het jeugdkamp gevonden. De politie houdt rekening met misbruik wanneer Nicky met zijn pyjama- en onderbroek binnenstebuiten wordt aangetroffen.

2001-2007

Met de medewerking van Peter R. de Vries arresteert de politie door de jaren heen verschillende verdachten uit de wijde omtrek van de Brunssummerheide. Onder meer een drugsverslaafde uit Tegelen, een zedendelinquent uit Kerkrade en kindermoordenaars uit Duitsland en Frankrijk worden verhoord en uiteindelijk vrijgesproken.

23 augustus 2010

Op aandringen van Nicky’s familie wordt het graf van kampoudste Joost Bartens, dat slechts enkele meters van Nicky’s graf verwijderd ligt, geopend. Niet alleen was Bartens ooit veroordeeld voor ontucht met minderjarigen, hij zou ook opmerkelijk gedrag hebben vertoond na Nicky’s verdwijning. Het levert geen DNA -match op.

Januari 2018

De Limburgse politie zet een DNA-verwantschapsonderzoek op waar zo’n 21.000 mannen uit de omgeving van Brunssum voor worden opgeroepen.

22 augustus 2018

Het OM maakt bekend een DNA-match te hebben gevonden met de sporen op Nicky’s kleding.  Het DNA-materiaal wordt gelinkt aan de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld.  Brech had geweigerd deel te nemen aan het onderzoek maar door familieleden wordt de overeenkomst alsnog opgemerkt. Hij blijkt op de vlucht te zijn geslagen.

26 augustus 2018

Tijdens zijn vluchtpoging staat Brech enkele dagen op de Nationale Opsporingslijst. Na een grootschalige opsporingsactie wordt hij enkele kilometers van Barcelona gearresteerd en uitgeleverd aan Nederland. Hier wordt hij direct in voorarrest geplaatst in de gevangenis te Vught.

12 augustus 1998

Na zijn aanhouding wordt duidelijk dat zijn naam al sinds dag 1 in het dossier staat. Brech was enkele uren na de vondst herhaaldelijk langs het plaats delict gefietst en daaropvolgend staande gehouden. Zijn verklaring, scouting-blaadjes bezorgen bij omliggende verenigingen, bleek destijds voor de politie voldoende. 

27 augustus 2018

Om meer inzicht te krijgen wordt er door rechters besloten om met Brech terug te keren naar de vindplaats van Nicky’s lichaam en de plek waar Brech op 12 augustus 1998 werd gesignaleerd.

12 december 2018

In het bijzijn van Nicky’s familie wordt Brech voor de eerste keer voorgeleid in de rechtbank in Maastricht. Hij erkent in het bezit te zijn geweest van kinderporno maar ontkent enige betrokkenheid bij Nicky’s dood. In de volgende 4 pro-forma zittingen zal Brech blijven zwijgen en ontkennen.

6, 7, 8, 11 en 13 mei

Jos Brech zal vanuit de gevangenis in Vught naar de rechtbank te Maastricht worden gebracht om de officiële strafeis van het OM te horen. Als Brech schuldig wordt bevonden, zal er na 20 jaar eindelijk een langverwacht antwoord komen op de zaak Nicky Verstappen.


20 februari 2020 |
Heather van Vliet
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020