1945: zo verliep de bevrijding van Nederland in het laatste oorlogsjaar
20 februari 2020
Guus Weggemans
Bachelorstudent Kunstgeschiedenis en minorstudent Journalistiek & Nieuwe Media 2019-2020 aan de Universiteit Leiden.
Geallieerde vliegtuigen boven Nederland. Foto: Nationaal Archief / Spaarnestad Photo.

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland door de geallieerden werd bevrijd. Na bijna vijf jaar bezetting door Nazi-Duitsland vonden er op diverse plekken in Nederland offensieven plaats met deelname van onder meer Britse, Canadese, Amerikaanse, Franse en Poolse militairen.

De bevrijding van Nederland begint op 12 september 1944, wanneer de Amerikanen de Belgisch-Nederlandse grens oversteken in Zuid-Limburg. Een paar dagen later, op 17 september, weten de geallieerden een groot deel van Noord-Brabant te bevrijden, evenals het Gelderse gebied rond Nijmegen. Onder de operatienaam Market Garden hopen zij de bruggen over de rivieren te veroveren, zodat ze snel kunnen oprukken richting Duitsland. Arnhem blijkt echter een brug te ver, en de geallieerden komen vooralsnog niet verder dan Nijmegen.

In de maanden daarna vinden er zware gevechten plaats in Zeeland tijdens de Slag om de Schelde. Doel van de geallieerden is om zo snel mogelijk de route naar de haven van Antwerpen veilig te stellen, zodat er nieuw materieel en nieuwe manschappen aangeleverd kunnen worden vanuit Engeland. Walcheren wordt door de geallieerden onder water gezet om de Duitse verdediging te verzwakken, met grote schade tot gevolg.

Vanwege het Duitse tegenoffensief in de Belgische Ardennen en de winter zijn de geallieerden gedwongen om hun opmars te vertragen. De bevrijding van de rest van Nederland laat nog tot 1945 op zich wachten.

In onderstaande interactieve kaart zijn de belangrijkste gebeurtenissen van het laatste oorlogsjaar terug te vinden.

20 februari 2020 |
Guus Weggemans
Bachelorstudent Kunstgeschiedenis en minorstudent Journalistiek & Nieuwe Media 2019-2020 aan de Universiteit Leiden.