Dit zijn de Nederlandse biomassacentrales
19 februari 2020
Douwe Baert
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.

Biomassacentrales worden door degenen die ze bouwen geadverteerd als klimaatoplossing. Door klimaatactivisten worden ze echter gezien als een groot gevaar. Maar hoe zit het precies met die biomassacentrales? En waar in Nederland staan ze?

Het idee van biomassacentrales is dat ze biomassa zoals houtsnippers verwerken door ze te verbranden. Met de hitte die daarmee vrijkomt kan dan weer elektriciteit opgewekt worden. Biomassacentrales profileren zich als milieuvriendelijke optie omdat er geen fossiele brandstoffen gebruikt worden, zoals olie of gas. Er wordt gebruik gemaakt van de hernieuwbare brandstof hout.

Het is echter niet allemaal zo mooi als het lijkt: De vraag naar biomassa om te verbranden is veel groter dan de hoeveelheid dood hout die ons kleine landje (met beperkte bossen) produceert. Daarom importeert Nederland biomassa uit andere landen. Dit is enorm goed voor onze klimaatcijfers, maar niet voor het milieu. Als buiten Nederland bomen gekapt moeten worden omdat ons land te weinig brandstof oplevert, is de energiebron niet echt hernieuwbaar.

Maar waar staan die zogenaamd goede centrales dan? En staat er ook een bij jou in de buurt? Dat zie je op de kaart hieronder:

19 februari 2020 |
Douwe Baert
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.