Interactieve kaart
Dit is de nasleep in Japan na de orkaan Hagibis
19 februari 2020
Isabel Huisintveld
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.

12 april was het een halfjaar geleden dat orkaan Hagibis woedde in Japan. In oktober 2019 werd Japan geteisterd door de hevigste orkaan sinds orkaan Ida in 1958. Overstromingen en harde wind zorgden voor vele slachtoffers en enorme schade. Zes miljoen mensen werden geëvacueerd en hadden weken lang geen stromend water of elektriciteit.

De orkaan kwam op 12 oktober 2019 aan land rond 19:00 uur in het oosten van Japan. Nog geen uur later had de orkaan het gebied rond Tokio bereikt. Uit voorzorg werden winkels gesloten, treinen stilgelegd en ook de Grand Prix formule 1 werd verzet. Zelfs met deze voorbereidingen was de schade groot. De storm zorgde voor een aanvankelijk dodental van 74 mensen en een geschatte schade van vijftien miljard dollar.

De storm zorgde voor schade bij rivieren en de kust. Vooral oude huizen werden meegesleept door het water. Vervolgens waren sommige mensen gestrand op de eerste verdieping van de huizen die wel bleven staan. Bruggen en treinen hadden het ook zwaar te verduren en werden bij sommige plaatsen vernield door het water.

Nasleep

Het duurde nog maanden voordat bepaalde voorzieningen weer waren opgestart. In de getroffen gebieden zullen vier spoorweglijnen pas weer operatief zijn in de zomer van 2021. Ook zijn nog veel huizen niet herbouwd na de orkaan en mensen zitten hierdoor nog noodgedwongen in tijdelijke huizen.

Nu zijn er nog tienduizend mensen in tijdelijke huizen verspreid over Japan. De Tokyo Metropolitan Government heeft gezorgd voor huisvesting van de slachtoffers, maar heeft dit aantal niet kunnen bevestigen door de prioriteit van de huidige Corona uitbraak. Het laatste evacuatiecentrum voor slachtoffers van de orkaan in de stad Date in de Fukushima prefectuur sloot pas op 23 maart haar deuren.

Het dodental staat nu op 99 doden. De stijging komt door sterfgevallen die later werden toegeschreven aan de gevolgen van de orkaan. Zeven sterfgevallen zijn bijvoorbeeld het gevolg van de vermoeidheid en stress van de langdurige evacuatie.

19 februari 2020 |
Isabel Huisintveld
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.