Nieuwsbericht
Dit is hoe Zandvoort zich klaarmaakt voor de Formule 1
19 februari 2020
Indah Sparreboom
Student van de Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.

3 mei is het dan eindelijk zover, na 35 jaar komt de Formule 1 weer terug naar Zandvoort. De eerste beelden van het vernieuwde circuit zijn al naar buiten gekomen, maar er gaat nog van alles gebeuren om het dorp klaar te maken voor dit internationale evenement. Deze kaart geeft een overzicht van alle projecten en plannen die er zijn voor het weekend.

Voordat het circuit van Zandvoort klaar is voor de race der races, moest er nog het een en ander gebeuren. Een van de belangrijkste veranderingen aan het circuit zelf is het creƫren van hellingshoeken in twee bochten, namelijk 32% in de Arie Luyendijkbocht, en zelfs 33% in de Hugenholtzbocht. Deze vernieuwingen, samen met de ligging aan het strand maken van Zandvoort een uniek circuit. Daarnaast komen er twee nieuwe voetgangerstunnels voor alle bezoekers en wordt er een volledig nieuw medisch centrum gebouwd in Vroomshoop, Overijssel. Deze zal in zijn geheel naar Zandvoort overgebracht worden.

Rondom het circuit zijn er ook verschillende tijdelijke campings opgezet waar alle mensen kunnen verblijven, zoals de Official F1 Village en Racecamping Noordwijkerhout.

De organisatie gaat uit van ongeveer 100.000 bezoekers per dag. Om al deze mensen veilig van en naar de kustplaats te vervoeren, nemen de gemeentes van Zandvoort en omstreken heftige maatregelen. Zo wordt de Zeeweg naar Zandvoort afgesloten en vanaf de Randweg in Haarlem mogen alleen nog bewoners en bestemmingsverkeer de kustregio in. Daar staat tegenover dat er elke 5 minuten treinen zullen rijden tussen Haarlem en Zandvoort, waar er normaal gesproken maar twee treinen per uur rijden. Het is voor het eerst dat de NS zoveel treinen op dezelfde lijn laat rijden.

Maar nog niet alle logistieke uitdagingen zijn opgelost. Zelfs nu de rechter heeft geoordeeld dat de aanwezigheid van de zandhagedis en de rugstreeppad de verbouwing van het circuit niet mocht voorkomen, liggen de duinen nu weer onder vuur. De gemeente Noordwijk wil namelijk een vergunning afgeven zodat de coureurs over het strand naar het circuit kunnen gaan. Alleen gaat dit dwars door het zeehondenreservaat Noordvoort. Al 3250 mensen hebben een petitie hiertegen getekend. Als de gemeente toch besluit dit plan niet door te laten gaan, zal er toch een manier moeten komen om de coureurs richting het volledig afgesloten Zandvoort te krijgen in het raceweekend.

Met nog minder dan 100 dagen te gaan tot de Grand Prix wordt het nog een reis tegen de klok om alles op tijd opgelost te krijgen. De kaart hieronder geeft nogmaals alle werkzaamheden en wijzigingen rondom Zandvoort aan.

19 februari 2020 |
Indah Sparreboom
Student van de Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.