Bij deze bedrijven vielen bommen in de brievenbus
19 februari 2020
Tinka de Haan
Student van minor Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden, 2019-2020.

Op 2 januari 2020 maakte de politie bekend dat meerdere bedrijven ‘de afgelopen dagen’ melding hadden gedaan van bombrieven. Een krappe twee maanden later staat de bombrieventeller op 12. Waar in Nederland zijn de brieven ontvangen?

De eerste meldingen van de brieven werden gedaan door verschillende bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Nadat er in het begin van januari in totaal 7 meldingen werden gedaan, werd het rustig en leek de bombriefstroom ten einde. Tot in februari nieuwe meldingen werden gedaan. Naast Rotterdam en Amsterdam, werden er nu ook bombrieven ontvangen door bedrijven in Maastricht, Heerlen en Leusden. Hoewel de bedrijven niets met elkaar te maken hebben, denkt de politie wel dat het om dezelfde dader gaat.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-1.png
Een foto van één van de bombrieven in januari. Bron: politie.nl

De afzender van de bombrieven die in januari werden ontvangen, is het Centraal Incassobureau, gevestigd aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Het bedrijf zelf heeft niets te maken met de brieven, wat nog eens bevestigd werd toen zij er zelf de dupe van werden. Na de korte pauze zien de bombrieven er in februari anders uit en hebben ze een andere afzender. Gedacht wordt dat de dader schrok van de publiciteit van de brieven en daardoor een pauze inlaste.

Veel bedrijven kregen na het ontvangen van de bombrief een waarschuwingsbrief, waarin een bedrag in Bitcoins wordt geëist. Het lijkt dus om een afpersingszaak te gaan, maar de politie is terughoudend met het delen van informatie uit de waarschuwingsbrieven

Zolang de brieven onaangetast blijven, is de kans op ontploffing klein. Het is dus van belang dat bedrijven op hun hoede zijn en bij twijfel over een pakketje, de politie op de hoogte stellen. Wanneer de brief geopend wordt kan deze wel ontploffen, met mogelijk zwaar letsel tot gevolg. Tot nu toe zijn er twee brieven tot ontploffing gekomen, maar hierbij is niemand gewond geraakt.

19 februari 2020 |
Tinka de Haan
Student van minor Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden, 2019-2020.