Deze Nederlandse bedrijven ontvangen bombrieven
17 februari 2020
Maxime Kok
Student Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020
Foto van een van de bombrieven. Bron: Politie.nl

In januari en februari hebben verschillende Nederlandse bedrijven een waarschuwings- en bombrief ontvangen. Het gaat om een aantal bedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leusden en Maastricht. De politie is nog op zoek naar de dader. 

De angst zit er goed in bij een aantal bedrijven in de Randstad en Limburg. Begin januari zijn er naar verschillende bedrijven bombrieven verstuurd. Deze kwamen aan bij een tankstation en het Okura en Victoria hotel in Amsterdam, de Mercedes-Benz dealer Van Mossel en een Shell Tankstation in Rotterdam en het ABN Amro kantoor in Maastricht. Ook heeft een makelaarskantoor in Utrecht één van deze brieven ontvangen. In het postsorteercentrum van PostNL in Amsterdam onderschepte medewerkers een brief. Een tankstation in Rotterdam heeft de bombrief geretourneerd, waarna deze en nog twee brieven in het postsorteercentrum van PostNL in Rotterdam terecht kwamen. 

De bombrief bij het Okura hotel in Amsterdam in Januari

Na deze brieven was het even stil, maar 12 februari was het weer raak. Twee bombrieven kwamen tot explosie in een ABN Amro kantoor in Amsterdam en bij kantoorbedrijf Ricoh in Kerkrade. Hierbij hebben de medewerkers geen lichamelijk letsel opgelopen. 
De dag erna, op 13 februari, zijn er opnieuw twee bombrieven aangetroffen. De eerste was bij Unisys in Leusden; deze is door de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) onschadelijk gemaakt. De tweede bombrief is aangekomen bij de ING in Amsterdam en is hier geëxplodeerd. Hierbij zijn er geen medewerkers gewond geraakt. 

Onderzoek afzender

De dader is nog onbekend. De eerste bombrieven in Januari bezaten allemaal een sticker met daarop een naam en adres van afzender; het Centraal Invorderings Bureau (CIB) in Rotterdam. Het bedrijf zit niet achter de bombrieven en heeft zelf ook een dreigbrief ontvangen van de dader. Ook gebruikt het CIB geen stickers op enveloppen, maar drukken zij met een stempel het afzender adres. 
Op het adres van het CIB zijn naast de dreigbrief ook een aantal aangetaste brieven aangekomen. Deze zijn door PostNL teruggestuurd met het bericht dat ze deze niet konden bezorgen in verband met brandschade. Of dit komt door een explosie en of deze brieven ook een explosief hebben bevat, is nog onduidelijk. Voor zover bekend dragen de brieven die woensdag en donderdag tot explosie zijn gekomen niet meer deze sticker.

De reden voor het versturen van de bombrieven is wel duidelijk geworden. De dader zou de bedrijven afpersen en eist een bedrag in Bitcoins. 

Bij ontvangst van verdachte pakketjes adviseert de politie om het pakket niet aan te raken en om 112 bellen. Dit zijn meestal onverwachte briefpakketten met een verdikking en twee postzegels waarbij de geadresseerde op een wit stuk papier onder een plastic hoes van de envelop zit. Er zou een sticker van het CIB aanwezig kunnen zijn, maar deze ontbrak bij de geëxplodeerde brieven van woensdag en donderdag. 

17 februari 2020 |
Maxime Kok
Student Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020