Dit zijn de fijnste parken van Scheveningen
1 juni 2019 |
Lianne Deunhouwer

De zomer heeft even op zich laten wachten, maar hij lijkt nu toch echt in aantocht. Hoog tijd om op zoek te gaan naar de mooiste plekjes om buiten in de natuur te kunnen vertoeven; en Scheveningen alleen heeft al genoeg te bieden. Trek die wandelschoenen (of gewoon je picknickkleed) maar uit de kast!

Westduinpark
Het Westduinpark mag zich met 240 hectare tot één van de grootste parken van Den Haag rekenen. Het ligt tussen de haven van Scheveningen en Kijkduin en heeft een belangrijke betekenis voor Den Haag op het gebied van natuur, recreatie, landschap en zeewering. Het afwisselende natuurgebied bevat beschermde leefgebieden voor zowel flora als fauna en een uitgebreid netwerk van fiets- voet- en ruiterpaden.

De begroeiing is gevarieerd en bijzonder; wat hier groeit, groeit niet zomaar overal. De combinatie van duin, bomen, planten en de roofvogels die boven het gebied cirkelen doet, zeker met het warme weer, bijna mediterraans aan. Sinds 1990 heeft het Westduinpark een beschermde status als ‘Beschermd Natuurmonument Westduinpark’. Klik hier voor meer informatie over de flora en fauna in het park.

Wat het Westduinpark extra bijzonder maakt is de kudde Schotse hooglanders die er vrij rondloopt. Deze natuurlijke begrazing komt het park ten goede; zo wordt voorkomen dat het gebied dichtgroeit. Tevens zorgt het voor meer biodiversiteit en ontstaan er in het park meerdere leefgebieden met ieder hun eigen kenmerken en dier- en insectensoorten. De Schotse Hooglanders zijn vriendelijke beesten; ze doen jou en je eventuele huisdier niks, maar kom alsnog niet te dichtbij als je ze tegen het lijf loopt. En het belangrijkste: voer de beestjes niet! Dit kan gevaarlijk voor ze zijn.

Het Westduinpark grenst aan het Zuiderstrand, waar je een paar relatief rustige strandtenten kan vinden om na een flinke wandeling even rustig onderuit te zitten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Strandpaviljoen De Staat of Strandpaviljoen De Kwartel. Ook is het park populair bij zowel wandelaars als fietsers. Wel maken beide in veel gevallen gebruik van dezelfde paden. Houd dus rekening met je medeweggebruikers wanneer je het park bezoekt.

Westbroekpark en Rosarium
Op zoek naar een plek om gezellig te barbecueën of picknicken? Dan ben je bij het Westbroekpark aan het goede adres! Begin jaren ’20 ontwierp de heer Westbroek, de toenmalig directeur van Gemeenteplantsoenen, de hoofdlijnen van het ‘Nieuwe Park’ aan de Nieuwe Parklaan. Dit ontwerp werd in 1926 voltooid, maar het eindresultaat mocht de heer Westbroek helaas niet meer meemaken. Ter nagedachtenis aan hem werd het park tot het Westbroekpark gedoopt. Het park wordt gekenmerkt door wijde velden en vijvers en is de ideale plek om op je kleedje neer te strijken.

Geen versnaperingen bij je, maar na een uurtje wandelen toch honger gekregen? Bij theesalon de Waterkant kan je terecht voor lekkere broodjes en frisse drankjes. Ook kan je er een roeibootje huren waarmee je rond het park kan varen (aanrader!). Het mooie grasterras ligt aan de ene kant verscholen tussen de bomen en wordt aan de andere kant door water gescheiden van de bewoonde wereld. Een magisch plekje om te relaxen dus. Maar niet alleen voor ontspanning kan je bij het Westbroekpark terecht; zij draait ook haar hand niet om voor een goed feestje. Zo is het park jaarlijks de locatie van theaterfestival De Parade en foodtruckfestival TREK.

Maar het Westbroekpark heeft nóg iets bijzonders te bieden; het Internationaal Rosarium grenst aan het park en is het jaarlijks decor voor het Rozenconcours, waar een internationale jury prijzen toekent aan de mooiste rozen. In de rozentuin staan tussen eind juni en oktober zo’n 25.000 rozen in bloei. Genoeg te zien en te snuffelen dus!

Park Sorghvliet
Heb je een momentje van rust en bezinning nodig? Dan is Park Sorghvliet de perfecte oplossing. Het park ligt er uitzonderlijk vredig bij en je wordt overspoeld door al het groen. Er zijn duidelijke wandelpaden, maar ook een aantal ‘sluiproutes’ die je kunnen leiden naar verborgen veldjes. Dit in combinatie met de sereniteit geven het park een bijna magische uitstraling. Wat hier waarschijnlijk een rol speelt is dat je Park Sorghvliet niet zomaar kan binnenwandelen. Voor bezoek dien je in bezit te zijn van een jaarkaart; deze kost €7,20, waarmee je met drie personen naar binnen kan.

Park Sorghvliet is deel van de nalatenschap van dichter Jacob Cats. Door de eeuwen heen heeft het park verschillende eigenaren gekend en is het in omvang flink veranderd. De oppervlakte varieerde van 600 hectare tot de huidige 25 hectare. Sinds 1920 is het park met een monumentale tuinmuur omgeven en in 2010 heeft het park van het Rijk de status van “Groen Monument” gekregen.

Foto’s: Lianne Deunhouwer

1 juni 2019 |
Lianne Deunhouwer