Deze restaurants in Den Haag zijn een No-go
1 juni 2019 |
Bart van 't Erve
bron: de Hofpas.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het begin van 2019 nieuwe controles gedaan bij horecagelegenheden in de grote steden. Een nieuwe hygiënecode heeft ervoor gezorgd dat veel restaurants en lunchrooms door de mand zijn gevallen. Ik zet voor jou de top drie smerigste restaurants van Den Haag op een rijtje, zodat jij niet verrast hoeft te worden.

Voordat ik de smerigste restaurants van Den Haag onthul, is het interessant om te weten waar de NVWA precies naar heeft gekeken. De focus van het rapport is gebaseerd op drie punten: Juiste omgang met voedsel, hygiëne, en ongediertewering.

De juiste omgang met voedsel is belangrijk, omdat hier wordt gecontroleerd of het voedsel veilig wordt opgeslagen, het fatsoenlijk gekoeld is en of het eten wel houdbaar is. Hygiëne is net zo belangrijk. Dit betreft niet alleen de hygiëne in de keuken, maar ook de persoonlijke hygiëne van bijvoorbeeld de chefs. Tot slot valt het overbrengen van bacteriën via kruisbesmetting zoals bijvoorbeeld gare en rauwe vlees ook onder hygiëne.

Tot slot houdt de NVWA ook ongedierte, en de bestrijding hiervan, in de gaten. Een specifiek probleem voor Den Haag, omdat de stad bekend staat om de vele ratten en muizen.

De Legenda van de NVWA. Elk restaurant wordt gecategoriseerd in een van deze mogelijkheden. Bron: NVWA Inspectieresultaten.

#1. Taste of India

Heerlijk Indiaas eten. Dat dacht ik tenminste als vaste klant bij Taste of India in het zuiden van Den Haag. Mijn favoriet: Butter Chicken. Helaas blijkt dit restaurant niet te voldoen aan de hygiëne én de omgang met voedsel eisen van de NVWA. De inspectie was op 21 maart van dit jaar, dus tot er een nieuwe inspectie is geweest met goedkeuring; twee keer nadenken voordat je hier naar binnen gaat!

#2. Strandpaviljoen De Staat

Strandpaviljoens in Scheveningen staan in de zomer onder grote druk. Het is de enige tijd van het jaar dat ze open zijn. Alle winst moet dus in een korte tijd gemaakt worden, en dit zorgt vaak voor een gebrek aan hygiëne en lage lonen voor de medewerkers. Een voorbeeld hiervan is Strandpaviljoen de Staat, vlakbij Duindorp. De NVWA heeft dit paviljoen geïnspecteerd in september 2018, tijdens zo’n drukke periode. Net zoals bij Taste of India is ook dit strandpaviljoen ten onder gegaan bij zowel de hygiëne als het omgaan met voedsel.

#3. Very Italian Pizza (V.I.P)

Very Italian Pizza is een Italiaans restaurant in het hart van Den Haag. Het is bekend onder zowel de lokale bevolking als de toeristen, vooral vanwege hun prijsvriendelijke menu. Het is de enige plek in Den Haag waar je voor zes euro een heerlijke pizza kan krijgen. Maar hier zit wel een (letterlijk) luchtje aan. Tijdens een inspectie in maart van dit jaar heeft de NVWA geconstateerd dat VIP niet voldoet aan de wettelijke eisen omtrent hygiëne. Er is samen met de inspectie een traject gestart om dit te verbeteren, en het restaurant heeft een jaar om veranderingen aan te brengen.

Ben jij benieuwd hoe het zit met de restaurants in jou buurt? Ga dan nu naar de website van de NVWA. Vul je plaats of postcode in en kijk of jou favoriete restaurant voldoet aan de eisen!

1 juni 2019 |
Bart van 't Erve