Het Gemeentemuseum: meer dan een verzameling kunst
29 mei 2019 |
Lianne Deunhouwer

Het Gemeentemuseum is één van de populairste Haagse bezienswaardigheden. In het museum heeft het werk van verschillende gevierde kunstenaars verblijf gehouden, waaronder dat van Picasso, Mondriaan en Klimt. Momenteel kan je er nog genieten van onder meer de doorlopende tentoonstelling Mondriaan en de Stijl en van het spraakmakende werk van fotograaf Erwin Olaf. Maar niet alleen de tentoonstellingen zijn het bezichtigen waard. Het prachtige art decogebouw van H.P. Berlage waar het Gemeentemuseum gevestigd is, is eigenlijk het belangrijkste topstuk.

Het Gemeentemuseum zou volgens Berlage zelf zijn allerbeste werk worden. Helaas was het tevens zijn laatste; slechts een jaar voor de oplevering overleed hij. Het eindresultaat heeft hij nooit mee heeft mogen maken, desalniettemin lijkt hij zijn belofte te hebben waargemaakt. Ruim tachtig jaar later is het gebouw nog altijd populair bij bezoekers, kunstenaar en architecten en kan het zich rekenen tot één van de mooiste en modernste museumgebouwen van Europa.

Ga mee langs de dingen die het gebouw zo bijzonder maken en ontdek wat het Gemeentemuseum meer maakt dan zomaar een museum.

De centrale hal

Centrale hal van het Gemeentemuseum

Bij binnenkomst stuit je al gelijk op de monumentale centrale hal, waar je wordt overspoeld door het stralende daglicht. De hal wordt gekenmerkt door symmetrie en de fel geel, rood en groen geglazuurde tegels die de ruimte een strakke en indrukwekkende uitstraling geven. De hal is ‘slechts’ twaalf meter breed, maar oogt een stuk groter door het gebruik van licht en vlakverdeling. Alleen al de entree belooft veel voor de rest van het gebouw.

De erezaal
De twee trappen naar boven vanuit de centrale hal komen uit op de erezaal. Vanaf hier kijk je uit op de centrale hal en heb je gelijk mooi zicht op het kalksteenreliëf van Willem van Konijnenburg, waarin een vrouwfiguur de Haagse stedenmaagd verbeeldt en symbool staat voor de gedachte dat kunst voortkomt uit inspiratie van hogere oorsprong. Het volk dat samenkomt aan haar voeten, wijst zij met haar rechterhand de weg naar de kunst.

Kalksteenreliëf door Willem van Konijnenburg

Als je je omdraait vind je tegen de muur een permanent kunstwerk van Bridget Riley. Het draagt de titel Dance en is speciaal door Riley ontworpen voor het Gemeentemuseum. Riley: “Ik voelde me vereerd met deze opdracht en ben ontzettend blij met juist deze plek. Het daglicht achter het venster voegt nog een dimensie toe waardoor het resultaat nog beter is geworden dan ik had gehoopt”. De zwarte, driehoekige vormen op het verlichte venster maken het kunstwerk inderdaad speciaal.

Dance door Bridget Riley

Momenteel staat er in de erezaal een houten huisje als onderdeel van de tentoonstelling van Erwin Olaf. Hier vind je enkele foto’s uit zijn collectie en kunnen bezoekers geluidsfragmenten beluisteren die gaan over zijn werk. Via de erezaal is de tentoonstelling van Erwin Olaf makkelijk te bereiken.

Trappenhuizen

Trappenhuis met kunst door Sol Lewitt

Ook de trappenhuizen van het Gemeentemuseum zijn een kunstwerk op zich; verschillende kunstenaars hebben hier permanent hun werk achtergelaten. Eén van de indrukwekkendste trappenhuizen is die met het werk van Sol Lewitt, pionier van de minimal art. Het ontwerp van de trappen zelf in combinatie met de strakke zwart-grijze lijnen, doet bijna aan als een illusie.

Muurschilderingen
De felgekleurde muurschilderingen op de begane grond zijn ontworpen door Sol Lewitt. De vier schilderingen geven de ruimte achter de centrale hal zowel eenheid als beweging. De dakramen zorgen ervoor dat het daglicht mooi op de muren valt, waardoor de al zo felle kleuren er nog meer uitspringen.

Wil je in levende lijve zien wat het Gemeentemuseum nog meer te bieden heeft? Van dinsdag t/m zondag ben je welkom van 10:00 tot 17:00. Kijk hier voor meer informatie.

Kijk ook onderstaand filmpje van Studiodewinkel voor een preview van de expositie van Erwin Olaf!

Foto’s: Lianne Deunhouwer

29 mei 2019 |
Lianne Deunhouwer