Op de laatste avond van de avondvierdaagse, op de markt op Koningsdag of met de intocht van Sinterklaas; iedereen heeft de fanfare wel eens voorbij zien komen. In een strak uniform lopen alle volwassenen voorbij, maar jongere fanfareleden kom je zelden tegen. Hoe gaat het spelen in een drumfanfare er eigenlijk aan toe? Student Alexandra van der Deijl is 22 jaar oud en speelt bij drumfanfare Forum Hadriani in Voorburg. “Ondanks dat ik weinig leeftijdsgenoten heb, is het enorm gezellig!”
Jaren geleden kwam Alexandra al in aanraking met de fanfare via haar buren. Pas toen zij een relatie kreeg met haar huidige vriend, die al bij Forum Hadriani speelde, kwam het muziekspelen weer op haar pad. Op dat moment werd ze niet alleen verliefd op haar vriend, maar ook op het spelen in een drumfanfare.
Het geheel
Om lid te zijn van een drumfanfare is het uiteraard noodzakelijk om een passend instrument te bespelen. Alexandra speelt sinds 2,5 jaar de dwarsfluit. “Ik speelde al een tijdje dwarsfluit voor ik besloot om me te richten op het spelen in een fanfare. Toen ik bij Forum Hadriani kwam spelen, heb ik daar nog lessen kunnen volgen bij een van de andere leden. Dat was heel fijn, want zij wist precies wat je moet kunnen als je mee wil draaien in het korps (zoals je een fanfare ook wel noemt).”
Bij het lid zijn van een fanfare komt echter nog veel meer kijken dan het kunnen bespelen van een instrument. Er zijn verschillende situaties waarin de fanfare optreedt, met bijpassende vormen van zogenaamde ‘exercitie’; op elkaar afgestemde bewegingen en routes. De twee meest bekendste vormen zijn het lopen in formatie, bijvoorbeeld op straat, en het lopen van een ‘show’. Beiden vergen veel oefening, om het zo goed mogelijk uit te voeren.
Alexandra legt uit hoe je dat leert: “Dat lopen oefen je eerst heel vaak met de hulp van iemand die het al langer kan. Dit duurt vaak een paar maanden. Pas als je dit onder de knie hebt, kun je tijdens de repetitie mee gaan lopen met de rest van de fanfare. Vervolgens kun je ook mee gaan lopen op straat of tijdens shows.”
Tijdens officiële optredens draagt iedereen in de fanfare een uniform. “Het dragen van zo’n uniform is echt heel gaaf!” vertelt Alexandra. “Je bent vaak de aankleding en datgene waarvoor de mensen komen, de trekpleister als het ware. Daar hoort een net uiterlijk ook bij.”
Weinig jeugd
“In ons korps zitten ongeveer 25 mannen en 5 vrouwen. Van origine is in een drumfanfare spelen iets voor mannen en dat zie je ook terug in de hedendaagse korpsen.” Naast dat er veel mannen in het korps van Alexandra zitten, is ook de leeftijdsverdeling erg scheef. “Over het algemeen vind je weinig jeugd bij de fanfare. Korpsen die volledig bestaan uit kinderen zijn er wel, maar ook deze kom je niet vaak tegen.”
Waar komt het dan door dat er weinig jeugd in de fanfare te vinden is? Alexandra heeft er een aantal mogelijke verklaringen voor. Veel kinderen die op jonge leeftijd een instrument leren spelen, volgen les in bijvoorbeeld piano of viool. Deze instrumenten zijn tegenwoordig erg populair. Als je van jongs af aan zulke instrumenten bespeelt, kom je niet in de fanfare terecht. De meeste kinderen gaan dan naar een orkest toe. Daarnaast is sporten een belangrijke concurrent van de fanfare. Het is belangrijk voor kinderen dat ze veel bewegen. “In Voorburg zijn voetbal en turnen de grootste concurrenten. Kinderen zien dat dat populaire sporten zijn en willen er graag bij horen.”
“Zelf vind ik het niet zo jammer dat er weinig jeugd op onze vereniging te vinden is. Er zijn bij ons veel families waarbij verschillende generaties lid zijn. Iedereen kent elkaar goed en we zijn een gezellige, hechte groep.” Toch wil Alexandra nog een advies uitbrengen: “Als je van muziek maken houdt, jong of oud, ga dan vooral een keer kijken bij de fanfare om te zien hoe leuk het is!”