De vijf meest bijzondere plekken in Benoordenhout
8 mei 2019 |
Mijke Grift

Benoordenhout – ook wel in de volksmond Benauwdenhout genoemd – staat voor de meeste Hagenaren bekend als een chique en saaie wijk. Of zoals quote Benoordenhout omschrijft: “een ingeslapen kakkersenclave'”. Wat veel mensen niet weten is dat de wijk vol zit met bijzondere bezienswaardigheden. Wist u bijvoorbeeld dat de oudste moskee van Nederland in Benoordenhout staat, net zoals de eerste flat van Nederland? Lees snel verder voor de meest bijzondere bezienswaardigheden in de wijk.

International Criminal Court (Internationaal Strafhof)

Het Internationaal Strafhof is een permanent hof waar personen worden vervolgt voor misdaden tegen de menselijkheid, bijvoorbeeld genocide. Sinds 2002 is het strafhof gevestigd in Den Haag en sinds 2015 in het nieuwe gebouw in Benoordenhout. Het immense en vooral opvallende gebouw bestaat uit vijf gebouwen waarvan een grote in het midden.

Landgoed Clingendael en de Japanse tuin

Het landgoed Clingendael bestaat uit een combinatie van cultuur en natuur. Het huis Clingendael was vroeger een centrum van kunst en cultuur, nu is het instituut Clingendael er gevestigd. Het pronkstuk van het Landgoed is de Japanse tuin. Hier zijn zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is aangelegd door Freule Daisy, die toentertijd op het landgoed woonde. Zij nam diverse attributen, die nog steeds in de tuin staan, per schip mee uit Japan. Het is de grootste Japanse tuin in Nederland en sinds 2001 een rijksmonument. Door de kwetsbaarheid van de flora is de Japanse tuin slechts acht weken per jaar geopend. Bekijk hier de actuele openingstijden.

Haagse Voetbal Vereniging (HVV)

HVV is als voetbalclub onderdeel van De Koninklijke Haagsche Cricket en Voetbal Vereeniging en is in 1883 opgericht. Hiermee is de club een van de oudste nog bestaande voetbalclubs in Nederland. Ze spelen dan ook al meer dan 100 jaar op ‘de Diepput’. De club had tussen 1981 en 1914 een hele succesvolle periode waarin HVV tien keer landskampioen op het hoogste niveau werd en een keer de beker won. Dit betekent dat HVV, naast Ajax, Feyenoord en PSV de enige club is die het privilege heeft om met een ster op het shirt te spelen.

Mobarak Moskee

De Mobarak Moskee is onderdeel de Ahmaddiyya Moslim Gemeenschap en is gebouwd in 1955. Hiermee is de moskee de oudste moskee van Nederland. Het geld voor de bouw is ingezameld door de vrouwen van de gemeenschap. De eerste steen is gelegd door Mhammad Zafrullah Khan, de voormalig minster van Buitenlandse Zaken van Pakistan en op dat moment de president van het Internationale Gerechtshof. Op 2 juni 2006 vierde de moskee het 50-jarige bestaan en kwam prinses Beatrix langs.

Nirwana-flat

In het gerenoveerde rijksmonument wonen nog steeds mensen. Foto: Huisportaal.nl

De Nirwana-flat is het eerste flatgebouw in Nederland en werd ontworpen door Jan Duiker en Jan Gerko Wiebenga in de stijl van de nieuwe Zakelijkheid aan het einde van de jaren 20 van de vorige eeuw. De speerpunten van het ontwerp waren functionaliteit, leefbaarheid en rationaliteit. Het gebouw was heel modern voor die tijd. Het had bijvoorbeeld centrale verwarming, een stortkoker voor vuile was en een centrale keuken waar een maaltijd kon worden besteld die dan vervolgens met een lift naar boven werd gebracht. Oorspronkelijk had het gebouw twee keer zo hoog moeten worden, maar daar was de gemeente het niet mee eens. Inmiddels is de flat al tientallen jaren een rijksmonument.

In het kaartje hieronder zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Benoordenhout te vinden, zoals het Shell hoofdkantoor en het bekende monument van Koningin Emma:
8 mei 2019 |
Mijke Grift