Verborgen schatten in Den Haag als onderdeel van wereldwijd spel
5 mei 2019 |
Ilse La Brijn

Een groepje mensen die met hun telefoon of GPS op straat lang stilstaan en verdacht in de bosjes zoeken. Het trekt tegenwoordig veel aandacht: Wat zouden ze aan het doen zijn? Deze schatzoekers zien er soms verdacht uit, maar spelen eigenlijk een onschuldig internationaal spel: Geocaching. Hoe gaat het in zijn werk en wie maken al die caches?

Foto: Finding Goofy’s Home – Ilse La Brijn ©

In een zijstraat in de buurt van de Haagse Notenbuurt ligt een opvallend voorwerp in een tuin, verstopt onder wat struiken. Het is een huisje met een poppetje van Goofy voor de deur. Maar het is meer dan dat: het is de geocache van Geoffrey Vijverberg (40). Aan de hand van een puzzel kan je de coördinaten van Goofy’s adres achterhalen. Voor de vragen van zijn puzzel struinde Vijverberg Wikipedia af. Vervolgens heeft hij weken geknutseld om iets moois neer te kunnen zetten. “Ik wilde niet zomaar iets neerleggen. Het moest iets leuks worden. We hebben daarnaast de naam van Goofy eer aangehouden: een beetje raar en maf.”

Finding Goofy’s Home is zeker niet de enige geocache in Den Haag. Ook Robin (49), onder geocachers bekend als Knuffel, heeft een schat in de Hofstad verstopt. Met zijn cache Anno 1680 maken geocachers een tijdreis naar het jaar 1680. Samen met gids Knuffel, Robins mascotte, en een kaart van Den Haag uit 1680 wandel je door de stad en beantwoord je vragen. Met de antwoorden reken je uiteindelijk de coördinaten uit van de schat. “Het is de bedoeling dat het meer is dan alleen een cache en dat je er iets van leert”, legt Robin uit.

Routes plannen

Deze twee caches zijn slechts voorbeelden van de 37.120 unieke caches die in Nederland te vinden zijn. Ze worden gemaakt door de geocachers zelf. Op verschillende manieren worden de coördinaten bij elkaar gepuzzeld. Zo kom je bij een multi cache gedurende een route achter de gegevens en kun je bij een mysterie cache de coördinaten thuis achterhalen. Daarnaast zijn er de ‘extreme caches’, waarbij je in een boom moet klimmen, de sloot in moet of iets uit een boom hengelt. “Het is zo afwisselend en alles is mogelijk. Iedereen kan daar in vinden wat hij wilt. Dat maakt het zo leuk,” vertelt Robin.

Caches zijn op veel verschillende locaties te vinden: in de stad, in de natuur en zelfs onder de stad. Veel geocachers gebruiken het spel dan ook om een route uit te stippelen. “Ik was altijd wel een buitenmens, maar ik raakte met de routes in de sleur. Met geocachen kom ik nu telkens ergens anders en heb ik een doel”, legt Robin uit. Ook in logs die geocachers plaatsen op de pagina van een geocache op geocaching.com, laten zien dat het een populaire manier is om een route uit te stippelen. Dit is bijvoorbeeld te lezen in logs van geocachers die Finding Goofy’s Home hebben gevonden:

Een lekker dagje in Den Haag met de OV-fiets eropuit! Hoewel het weer niet helemaal mee wil zitten laat ik mij niet van mijn stuk brengen om toch mijn ronde die ik vooraf zorgvuldig had uitgestippeld te gaan maken.

Geocacher Aller-Aller

Na eerst een stukje authentiek Den Haag te hebben gezien. (de gevangenpoort inclusief een leuke rondleiding) besloten we om een ommetje te maken, langs de wegen van mijn jeugd.

Geocacher Zwarte-Panter

Politie

Het vinden van een cache lijkt misschien niet zo moeilijk als je weet waar het zou moeten liggen. Er komt echter nog een obstakel bij: je moet zo onopvallend mogelijk zoeken. Dit is in deze tijd van verhoogde alertheid niet eenvoudig. Veel cachers komen dan ook wel eens in aanraking met de politie. “Ik ben al drie keer aangehouden, maar heb nog nooit gehad dat ze het niet vertrouwden en ik mee moest naar het bureau”, zegt Robin. De ervaring leert ook dat je soms gewoon moet doen: “Iedereen is schuchter in het begin. Maar als ik nu denk dat ik de cache zie, pak ik hem gewoon”, vertelt Vijverberg.

Foto: Geoffrey Vijverberg naast zijn geocache Finding Goofy’s Home – Ilse La Brijn ©

Binnen het spel proberen de spelers zo goed mogelijk aan hun omgeving uit te leggen wat het spel inhoudt, om zo misverstanden te voorkomen. Zo legde Vijverberg aan zijn straat uit dat er mensen opvallend in tuinen konden gaan staan neuzen: “Via de Facebookgroep hebben wij de straat op de hoogte gesteld van de nieuwe bewoner Goofy.” Daarnaast zitten er ook stickers met het logo van Geocaching op de schatten, zodat de politie en gemeente deze kunnen herkennen en geocachers kunnen laten zien waar ze naar zoeken.

Verslaving

Elke hobby kan uitgroeien tot een verslaving, zo ook Geocaching. Er is een grote variatie in hoe fanatiek het spel gespeeld wordt. Zo zijn er goudjagers. Zij gaan op jacht om een cache als eerste te vinden. Geoffrey Vijverberg is één van hen: “Ik ga er echt om 00:00 uit. Mijn vrouw krijgt de meldingen nog binnen op haar telefoon als er een cache vrijkomt. Dan schopt ze mij om die reden wel eens naar buiten”, lacht hij. “Ik geef ook niks om de tweede of derde plek. Alleen de winst telt.” 

Robin wil niks weten van het goudjagen, maar heeft al 18.744 caches gevonden. Hij vindt zichzelf niet fanatiek, maar noemt geocachen zijn gezonde verslaving: “Je kan aan heel veel dingen verslaafd zijn, maar nu ben ik veel in beweging en ben ik ondertussen ook nog leuke dingen aan het doen.” Het is voor hem daarbij belangrijk om het spel voor de ontspanning te spelen: “De stress die ik doordeweeks opbouw op mijn werk, kan ik veel beter kwijt als ik een weekendje ga geocachen.” 

Tot slot zit er ook een sociale functie aan het spel. Zo worden er events gehouden waar geocachers samenkomen voor de gezelligheid, maar ook om met z’n allen op pad te gaan. Sommige cachers, zoals Geoffrey, blijven echter liever weg van deze events en vinden hun contacten op een andere manier. “Mijn vrouw merkt wel dat ik socialer ben. Je gaat met bepaalde mensen babbeltjes maken. Ik spreek ook iedere maand met een vriend af om te gaan cachen. Als hij over de vloer komt, weten we nergens over te praten. Zet ons echter op de fiets en er komen hele verhalen uit”, legt hij uit.

Schat

Geocachen krijgt vaak de naam van schatzoeken, maar van een echte schat is helaas geen sprake. Wanneer je met behulp van de app op je telefoon of je GPS de cache vindt, vind je een logboekje. In dit boekje schrijft iedereen die de schat gevonden heeft zijn naam. Het draait in het spel dan ook niet op wat je vindt, maar om de hele route ernaartoe. Geen schat onder het kruisje op de kaart dus.

Foto: De logrol is de ‘schat’ die je vindt in iedere geocache – Ilse La Brijn ©

Wat je vindt, is dan misschien niet zo spectaculair. Soms zijn de locaties echter de verborgen schatten. Over de hele wereld zijn inmiddels meer dan drie miljoen caches in 190 verschillende landen verstopt. “Als ik mijn vakantiebestemming weet, kijk ik altijd wat er aan caches ligt”, vertelt Robin. Aan de hand van de caches, kan je op vakantie mooie routes lopen. Hierbij komt ook een groot voordeel: “Terwijl andere mensen op het strand liggen, komen wij op plekken waar anderen niet komen tijdens de vakantie”, vertelt Geoffrey.

Door de wereldwijde verspreiding van de geocaches, vormt het spel voor zo’n zeven miljoen mensen een verborgen hobby. Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over Geocaching? Lees hier meer.

5 mei 2019 |
Ilse La Brijn