Op naar duurzaam ondernemerschap: Haagse strandtenten verbannen plastic
3 mei 2019 |
Lisa Lubberts

Deze zomer drink je in Scheveningen geen ijskoffie of cocktail meer door een plastic rietje. Vanaf 1 mei verbannen namelijk twaalf Scheveningse beachclubs wegwerpplastic van hun terrassen. Dit naar aanleiding van een regel die onderdeel is van het Haagse Klimaatpact. Strandtent The Shore nam het initiatief: “Plastic is een hot-topic tegenwoordig.”

Single-use-plastic, ook wel wegwerpplastic in het Nederlands, wordt door veel horecagelegenheden gebruikt in de vorm van rietjes, bekertjes, deksels, suikerzakjes enzovoorts. Scheveningen probeert hier iets aan te doen. Op negen april ondertekende de VVS (Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen) het Haagse Klimaatpact, waarmee wegwerpplastic verleden tijd zal zijn.

“Wij vinden het heel belangrijk mee te werken aan het weren van plastic, omdat deze wegwerpartikelen verantwoordelijk zijn voor zwerfafval. Dit belandt op het strand en dat is zonde”, vertelt Noortje Schrauwen van beachclub The Shore. Dit probeert het team van de beachclub al te voorkomen door ‘strand-afvalzakjes’ aan te bieden. Hiermee proberen ze het de mensen een stukje makkelijker te maken.

Riet
Als plastic per 1 mei verbannen wordt, welke producten komen daar dan voor in de plaats? “Eigenlijk verandert er voor ons weinig, want wij werkten al amper met wegwerpplastic”, vertelt Noortje. “We gebruiken rietjes van echt riet en honing en koffiemelk kan geserveerd worden in kleine kannetjes.” Ondanks dat er voor The Shore weinig verandert, willen ze de rest van het Scheveningse strand ook een handje de goede richting in helpen en daarom is dit initiatief tot stand gekomen.
Manta is ook een beachclub die haar plastic zal vervangen voor andere producten. “Papier, karton, bamboe…Er zijn genoeg andere producten waar we mee kunnen werken”, vertelt de eigenaresse van Manta.

Rietjes van riet en honing

Als je een drankje ‘on the go’ wilt drinken, is het volgens The Shore het slimst en het milieuvriendelijkst om je eigen beker mee te nemen. “Tegenwoordig zijn er ook afbreekbare alternatieven, maar die hebben alleen zin als je ze ook daadwerkelijk in de GFT-bak gooit.” Manta biedt duurzame bekers aan die kunnen worden gekocht en hergebruikt.

The Shore, Scheveningen

Verduurzamen
Er wordt enthousiast gereageerd op het nieuws, van het verbannen van plastic. “Plastic is momenteel een belangrijk en veelbesproken onderwerp. Mensen zien in dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om van plastic af te komen, en voor paviljoens is het soms zelfs een goedkopere manier dan wegwerpartikelen”, vertelt Noortje.

De Scheveningse strandtenten laten het hier niet bij. Er staan al weer nieuwe onderwerpen op de planning, om duurzaam ondernemen op het strand te bevorderen. “Met de duurzaamheidscommissie willen we tot 2030 elk jaar een thema kiezen om te verduurzamen. Momenteel zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken om een energie-coƶperatie op te richten met Scheveningse strandpaviljoens, waarbij we gezamenlijk stroom gaan opwekken.” De eigenaresse van Manta voegt hieraan toe: “We zijn continu bezig met verbeteren. Zonnepanelen, duurzame schoonmaakproducten, alles wordt zorgvuldig afgewogen.” To be continued…

Foto’s door: Lisa Lubberts

Een plasticvrij terras
3 mei 2019 |
Lisa Lubberts