Pareltjes van het Prins Hendrikplein
8 april 2019 |
Lianne Deunhouwer

Het Zeeheldenkwartier is een veelzijdige wijk met tal van dingen te doen en te bekijken, maar het Prins Hendrikplein op zich is al ruim een bezoek waard. Het is dé plek waar bewoners (ook wel zeehelden genoemd) samenkomen en waar kinderen veilig kunnen spelen. Het plein heeft een aantal, al dan niet verborgen, pareltjes die je als echte zeeheld niet mag missen.

Het Zeeheldenkwartier in 1874
Bron: oud.zeeheldenkwartier.com

Toen de bevolking van Den Haag midden van de 19e eeuw sterk groeide door de industriële revolutie, was het noodzakelijk de stad buiten de Haagse grachtengordels uit te breiden. De gemeente liet haar oog vallen op een gebied dat bekend stond als ’t Kleine Veentje. Dit was een landelijk gebied met boerderijen, tuinen en buitenplaatsen van welgestelde Hagenaars. Hier ontstond eind 19e eeuw het Zeeheldenkwartier: een buurt gekenmerkt door chique herenhuizen en knusse hofjes.

Vandaag de dag staat het Zeeheldenkwartier bekend als één van de gezelligste wijken van Den Haag met trendy winkels en zonnige terrasjes. Het Prins Hendrikplein was bij het ontstaan van de buurt het kloppende hart van deze wijk en is dat nog steeds. Ga mee langs de dingen die dit plein zo bijzonder maken:

Tip: in het echt is het Prins Hendrikplein nog veel leuker! Houd dit kaartje bij de hand en ontdek het zelf.

8 april 2019 |
Lianne Deunhouwer