Waan jezelf een Max Verstappen in Den Haag
7 april 2019 |
Laurens Stade
Het VRF1 event van zondag 7 april. Foto: Laurens Stade

Je stapt de auto in. Je pakt je stuur vast, speelt wat met je pedalen en begint met wegrijden. Ondertussen voel je de wind door je haren wapperen. Je schakelt wat op, kijkt in de spiegels en…ziet de eerste bocht met 300km/u op je afkomen. Geschrokken van de snelheid waarmee je de bocht nadert verstijf je en knal je vol tegen de bandenstapels aan. Gelukkig valt de schade mee wanneer je je VR-bril afzet.

Het pand van VRF1, gesitueerd aan de Binckhorstlaan te Den Haag. Foto: Laurens Stade

Bij aankomst zie je een groot kunstwerk op een wat vervallen gebouw. Aan de Binckhorstlaan in Den Haag is het sinds november 2018 mogelijk om bij VRF1 een unieke ervaring mee te maken. Daar staan namelijk heuse Formule 1 race-simulatoren met virtual reality. De liggende stoelen trillen wanneer je over hobbels in de weg rijdt, en het stuur trilt wanneer je stuurt om de kracht aan te geven. Daarnaast wordt er wind in je gezicht geblazen door ventilatoren op basis van je snelheid (hoe harder je gaat, hoe meer wind).

Zo ziet de cockpit eruit. Foto: Laurens Stade

Zondag 7 april vindt er voor de tweede keer een evenement plaats, waarbij deelnemers samen moeten strijden voor de snelste gemiddelde tijd. Hierbij krijgen zij allemaal één uur de tijd om in de buurt te komen van de tijden van Max Verstappen. Als zij als groep de snelste tijd hebben, winnen ze een prijs. Daarnaast gaat iedereen naar huis met een VRF1-licentie, waarmee ze kunnen aantonen dat ze beschikken over de rijkunsten om met VR in een Formule 1 auto te kunnen racen.

Aan het begin van de dag is al duidelijk: niemand wil zich nog vergelijken met Max. Foto: Laurens Stade

Het evenement begint met een korte presentatie van de oprichter van VRF1, Mike Lamboo (26). Zo vertelt hij hoe het begon met zijn bedrijf, wat hem daarin dreef en wat hij allemaal doet bij VRF1. In een interview (hier te lezen) vertelt hij daar uitgebreider over. Daarna krijgen de deelnemers kort een uitleg over wat ze te wachten stond. Vandaag zetten ze de VR-bril op om zich zo virtueel te verplaatsen van Den Haag naar Oostenrijk, om daar rondjes te rijden op het (virtuele) Formule 1 circuit van Spielberg, ook wel de Red Bull Ring. Een circuit wat voor de Nederlandse fans wel bekend zou moeten zijn, gezien de overwinning van Max in 2018.

Mike Lamboo (26) vertelt over VRF1 en wat de deelnemers te wachten staat vandaag. Foto: Laurens Stade

De deelnemers worden in drie groepen onderverdeeld. De ene groep zou dan een halfuur rijden, de andere groep heeft een pauze en de andere groep maakt gezamenlijk een quiz. Een goede score bij deze quiz zou belangrijk blijken, gezien de hoogste score daar een tijdswinst mee kan verdienen en dus de gemiddelde tijd van de groep omlaag kan halen.

Na een intens halfuurtje rijden (zo’n virtual reality ervaring is niet voor iedereen geschikt, zeker niet als je last hebt van motion sickness) is het tijd voor een korte pauze. Het groepje dat net gereden heeft bespreekt met elkaar hoe ze rijden, welke versnellingen ze gebruiken en geven elkaar tips. De onervaren mensen worden op deze manier al snel ervaren coureurs. Daarna mogen ze nog een keer een half uur rijden, dit keer met de tips van de groepsgenoten. Zou dit ze naar de overwinning helpen?

De deelnemers zitten virtueel in Oostenrijk, maar als ze de VR-bril afdoen zijn ze gewoon weer in Den Haag. Foto: Laurens Stade

Na een lange dag is het dan eindelijk zo ver. De bekendmaking van de winnende groep. Het was een spannende strijd, maar uiteindelijk won groepje twee, een combinatie van wat ervaren met minder ervaren racers. Zij gaan naar huis met een magazine en een tegoedbon voor de volgende keer. Daarnaast krijgt de snelste coureur, helaas voor hem onderdeel van het verliezende team, nog een koptelefoon cadeau.

Bart (27) was razend enthousiast over zijn snelste ronde: ‘’Het was echt fantastisch. De virtual reality ervaring was erg uniek en ik voelde me net een echte Formule 1-coureur. Om dan te winnen is natuurlijk ontzettend gaaf en maakt zo’n dag helemaal af.’’ Ook de andere deelnemers hadden het naar hun zin. ‘’Het gaat voornamelijk om de lol, zeker als je dan toch nog niet zo heel veel ervaring hebt. Uiteindelijk heb ik veel geleerd in een paar uur. Deze ervaring is er een om nooit te vergeten’’, sprak John (31).

Na zo’n intensieve dag is het natuurlijk tijd om na te praten, en daar hoort een borrel bij. Daar blijkt dat sommige deelnemers niet eens zo zeer geïnteresseerd zijn in de Formule 1. Zo is Frank (23) voornamelijk geïnteresseerd in technologie, maar kijkt hij geen Formule 1: ”Ik wilde vooral ervaren hoe virtual reality werkt. Dit was wel een mooie instap, aangezien het racen mij wel de indruk gaf dat ik daadwerkelijk in de auto zat. Natuurlijk weet ik wel dat Max Verstappen het goed doet in de Formule 1, maar mij moest wel uitgelegd worden in welke auto hij rijdt.” Toch is er ook een doorgewinterde Formule 1-kenner. Mark (41) volgt de sport al sinds het tijdperk Michael Schumacher en Ayrton Senna. ”Hoe groot die twee ook waren voor de sport, Max is toch wel voor Nederland de grootste. Hij zou zomaar in het rijtje kunnen komen van die twee legendes.”

Aan het einde van de dag pakt iedereen weer de auto. Ze stappen in, pakken het stuur vast, spelen wat met de pedalen en rijden dan weg. Zonder VR-bril.

Wil jij zelf ook ervaren hoe het is om in virtual reality te racen? Ga dan naar www.VRF1.nl om daar een arrangement aan te vragen, je aan te melden voor een van de evenementen of om de mogelijkheden tot verhuur te bekijken.

7 april 2019 |
Laurens Stade