Freerunner Thyrone Paas: ‘Waarschijnlijk schijt ik zeven kleuren’
4 april 2019 |
Lisa Lubberts
Thyrone Paas (25)

Goed nieuws voor de Haagse Kevin Alsemgeest en Thyrone Paas. Zij zijn samen met Luciano Balestra en Saskia Neville de eerste Nederlandse delegatie freerunners die de World Cup-wedstrijden in China en Japan mogen bezoeken. Een ontwikkeling waar Thyrone Paas (25) al jaren op hoopt: “Eindelijk voel ik een beetje erkenning. Voor mezelf en voor de sport.”

“Ik ben begonnen met freerunning op straat, toen ik twaalf jaar oud was. Het was toen nog geen officiële sport. Ik zag video’s op YouTube en probeerde dat vervolgens buiten na te doen, niet wetende dat het ooit zou kunnen uitgroeien tot een echte sport.” Thyrone vergelijkt het met voetbal.
“Als je op voetbal gaat, dan heb je als droom professioneel voetballer te worden. Dat had ik niet, omdat er nog geen naam voor was. Ik deed het omdat ik het leuk vond om me op een creatieve, misschien niet helemaal normale manier, van A naar B te bewegen.”

Doordeweeks geeft Thyrone kinderen les bij Jump Freerun, een freerunschool in de Haagse wijk Morgenstond. Dit doet hij al ongeveer zes jaar met veel plezier. “Ik was een jaar of vier voornamelijk zelf aan het trainen samen met mijn beste vriend Kevin, maar ik wilde meer uit mezelf kunnen halen. Daarom heb ik me destijds aangemeld bij een turnschool. Een freerunschool bestond nog niet. Via Mark van Swieten (eigenaar Jump Freerun) kwam ik terecht bij Freeflow Den Haag. Een school die turnen combineerde met ‘parkour’.” Tegelijkertijd volgde Thyrone een studie Sport en Bewegen, waar hij leerde op een verantwoorde manier les te geven. “Ook begonnen we via Freeflow Den Haag met het geven van clinics en workshops in het centrum van Den Haag. Ik merkte dat ik steeds meer plezier kreeg in het overdragen van kennis aan de jeugd, en dat terwijl ik zelf ook nog een jonkie was”, lacht hij.

Thyrone traint zowel zijn kracht als zijn techniek.

Parkour is een manier van bewegen waarbij hindernissen op een snelle en vloeiende manier worden overwonnen. Het doel van de sport is het verleggen van grenzen.

Media aandacht
Toen Mark hem een baan aanbood was de keuze snel gemaakt. “Ik haalde mijn diploma’s, werd beoordeeld door een examinator van de KNGU (Koninglijkse Nederlandse Gym Unie) en begon met lesgeven.” Wat eerst Freeflow Den Haag heette, is toen Jump Freerun geworden. De school in Morgenstond startte met 30 leden; nu is dat aantal uitgegroeid tot 711. “We zijn denk ik onder andere zo hard gegroeid omdat we het veel gepromoot hebben. Hierdoor heeft de sport media aandacht gekregen, van onder andere Zapp Sport. Dat zorgt er wel voor dat je jezelf in de kijker speelt.”

Waarom de sport zo populair is bij kinderen denkt Thyrone wel te weten. “Je kunt op elk niveau beginnen, dus het is een laagdrempelige sport. Het is een unieke manier van je lichaam gebruiken en we laten de kinderen nadat ze de basis kunnen vrij in wat ze willen leren. Er is voor iedereen plek. Dat vind ik heel belangrijk. Daarnaast houdt elk kind van klimmen, klauteren en springen toch?”

In februari is door de KNGU bekend gemaakt dat Nederland een officieel parkourteam zal krijgen. Een grote ontwikkeling voor de gemeenschap. De Gym Unie wil de stap richting de World Cups gebruiken om parkour op de kaart te zetten als unieke sport en niet als een vorm van turnen.
“De KNGU heeft altijd al nauwe banden met Jump Freerun gehad. De sportbond ziet in dat freerunnen een toffe sport is, die meer aandacht verdient. Je kunt alleen naar World Cup wedstrijden gestuurd worden door een bond. Mark, mijn baas, heeft ervoor gezorgd dat de KNGU zich hier hard voor wilde maken.” Thyrone glimlacht. “Een stiekeme droom die uitkomt.”

Mentale switch
De trainers van Jump Freerun mogen zich wagen aan een drietal World Cups. De eerste zal plaatsvinden in China. De atleten hopen zich zo te kunnen kwalificeren voor de eerste World Urban Games die in september in Los Angeles zullen plaatsvinden. Thyrone is volop bezig met voorbereidingen. “Ik heb nooit getraind voor een doel, behalve voor mezelf. Ik wil mezelf beter maken dan de dag ervoor, maar verder kijk ik niet. Ik heb nooit opgestaan met de gedachte ‘ik wil de beste van de wereld worden’. Deze wedstrijden dwingen me een beetje tot deze gedachten. Een mentale switch, maar ik ga mijn best doen!” De atleet traint bijna elke dag. Zijn coach Mark heeft een schema opgezet ,waarin zowel krachttraining als techniek een rol spelen. “Ik heb zeker niet altijd zin”, lacht hij. “Ik heb nooit met een vast schema gewerkt, dus voelt het soms een beetje als ‘moeten’.”

Trainen doet hij in de zaal van Jump Freerun.

Op de vraag of Thyrone uit kijkt naar de aankomende wedstrijden in China en Japan, moet hij even nadenken. “Ik vind het heel spannend en ik moet mezelf dwingen van de voorbereidingen te genieten. Ik ben heel trots, maar aan de andere kant voel ik de druk om te moeten presteren. Dat is geen fijn gevoel, maar ik wil zeker niet dat ik straks niet laat zien wat ik kan, puur doordat ik nerveus ben.”

Winnen
Hij vindt het moeilijk zijn kansen in te schatten. Er zullen twee competities plaatsvinden. De ene focust op Speed (zo snel mogelijk van A naar B komen) en de ander op Style. Hierbij wordt gelet op flow, creativiteit, moeilijkheidsgraad en uitvoering.  “Ik weet totaal niet wie er allemaal meedoen. Ik kan wel zeggen dat ik ga winnen, maar zo zit ik niet in elkaar. Als ik straks terug vlieg met een gevoel van ‘dit wilde ik graag laten zien’, dan ben ik tevreden. Daarnaast wil ik aan de wereld laten zien dat ik er thuis hoor. Dat ik ook op een bepaald niveau zit en dat kan laten zien, ook al schijt ik waarschijnlijk 7 kleuren.”

De wedstrijden in Chengdu zullen plaatsvinden op zes en zeven april.
Zie hieronder een impressie van de Nederlandse kampioenschappen Style die afgelopen zomer in Scheveningen plaatsvonden.

Video en edit door: Kolya Tirado
Omslagfoto door: Mark van Swieten

4 april 2019 |
Lisa Lubberts