Vergissingsbombardement Bezuidenhout: Wat ging er fout?
8 maart 2019 |
Laurens Stade
Beuidenhout na het bombardement, 1946.

74 jaar geleden vond er in de Haagse wijk Bezuidenhout een van de grootste catastrofes in de Nederlandse geschiedenis plaats. Op 3 maart 1945 werd deze wijk door een fout gebombardeerd door de Britten. Het ‘vergissingsbombardement’ wordt ook dit jaar weer herdacht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Duitsland tactische plekken in Nederland te veroveren, waar ze raketten konden plaatsen en opslaan aan de Nederlandse kust. Deze stonden direct gericht op Engeland. De Britten hadden als doel een opslagplaats van gevaarlijke V2-raketten van de Duitsers te bombarderen, welke in het nabijgelegen Haagse Bos waren opgeslagen.

De Britse piloten lieten door een miscommunicatie de bommen niet boven het Haagse Bos vallen, maar boven de wijk Bezuidenhout en ook omliggende wijken als Voorhout. Door deze fout kwamen 550 mensen om het leven en raakten 250 mensen gewond.

In totaal waren er zo’n 30.000 mensen het slachtoffer geworden van deze ramp. Mensen raakten dakloos, mede dankzij een gebrek aan goede brandblusmiddelen en een onervarenheid van de brandweer met branden op zo’n grote schaal.

Hieronder vindt u een interactieve kaart waarbij de geschiedenis van dit vergissingsbombardement uiteengezet is.

Zondag 3 maart vindt er weer een herdenking plaats. Deze is korter dan voorgaande jaren en ook op minder locaties. De organisatie heeft hiertoe besloten zodat aanwezigen het volledige programma kunnen bijwonen.

8 maart 2019 |
Laurens Stade