Van ‘saai’ bedrijventerrein naar openluchtmuseum
4 maart 2019 |
Lisa Lubberts

Den Haag is sinds enkele maanden een imposante attractie rijker. Wat begon in de Binckhorst, is inmiddels uitgebreid tot in Segbroek. The Hague Street Art Route leidt je gratis en voor niets langs de mooiste en meest gedetailleerde muurschilderingen van Den Haag, gemaakt door zowel lokale als internationale straatartiesten.

Ellen Page, gemaakt door Collin van der Sluijs
Foto: Lisa Lubberts

Het levensechte graffitiportret wat je hierboven ziet is onlangs gemaakt door Collin van der Sluijs (38). De oplettende kijker weet dat dit het portret is van de bekende actrice Ellen Page. De Canadese is een hoofdrolspeler in de nieuwe serie ‘The Umbrella Academy’, die sinds kort te zien is op Netflix. Ter promotie van de serie koos de streamingdienst niet voor reclameborden, maar voor portretkunst in zes Nederlandse steden. Dit pareltje is te vinden op de Binckhorstlaan. Artiest van der Sluijs moest er werk voor opzij schuiven, maar deed dit graag. “Het is natuurlijk een super gave opdracht”, vertelde hij aan Kunst in de Wijk.

Gemaakt door Karski & Beyond
Foto: Lisa Lubberts

Het initiatief kwam van het gemeentemuseum en het stadsbestuur. Samen met THSA (The Hague Street Art) realiseerden zij dit project. THSA is een nieuw platform dat zich inzet voor alles op het gebied van Street Art in Den Haag. Ze stimuleren beeldende kunst in de openbare ruimte en willen vandalisme voorkomen. Met vandalisme wordt bedoeld dat muren of objecten in de wijk beschadigd worden. Het doel van de Street Art Route is dit tegen te gaan.

Niet alleen voorkomen de graffitischilderingen vandalisme, het project zorgt ook voor meer kleur in de ‘saaie’ wijk de Binckhorst, zoals deze door bewoners genoemd wordt. “Ik vind het een verrijking voor de buurt. Jaren keek ik vanuit mijn kantoorraam uit op alleen maar grauwe gebouwen. Daarvoor in de plaats is nu een graffititekening van een haan gekomen. Ik kijk spontaan vaker naar buiten”, vertelt een voorbijganger die werkzaam is in de Binckhorst.

Het bedrijventerrein wordt al enkele jaren gesierd door de meest kleurrijke kunstwerken. Bovenstaande schildering is onlangs gemaakt voor het Leger Des Heils, door illustrator Sophia den Breems (26).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1040164-1024x684.jpg
Beschermheilige St. Barbara, gemaakt door de Spaanse Lily Brik
Foto: Lisa Lubberts

De Street Art Route is 24/7 te bezoeken. Wel is aan te raden met de fiets te komen, aangezien de schilderingen een eindje uit elkaar liggen. Vergeet je Google Maps en kijk vooral lekker om je heen. In stadsdeel Segbroek zijn momenteel de meeste kunstwerken te bewonderen. Bij verschillende VVV-kantoren zijn plattegrondjes te verkrijgen waarmee je zelf op ontdekking kunt gaan. Via http://www.map.thehaguestreetarttour.com/ kun je ook gemakkelijk de plattegrond op je telefoon bekijken, maar als je echt verrast wil worden kun je dit ook achterwege laten.

4 maart 2019 |
Lisa Lubberts