Is dit het einde van restaurant Soeboer in Moerwijk?
3 maart 2019 |
Andrea Blom
© Andrea Blom

De rechter deed afgelopen woensdag uitspraak over de zaak tussen Soeboer en de gemeente Den Haag. Soeboer had een kort geding aangespannen om ontruiming te voorkomen, maar verloor deze. Hoe nu verder?

Na maanden juridisch getouwtrek lijkt er nu definitief een einde te komen voor het Indonesisch restaurant Soeboer Garden aan de Assumburgweg in Moerwijk. Daarmee komen ook de andere vestigingen van Soeboer aan de Brouwersgracht en de Piet Heinstraat in gevaar.

Soeboer Garden is de derde vestiging van het restaurant en opende in 2016 haar deuren. © Andrea Blom

Vergunning

De zaak draait om het afhaalgedeelte en de volière voor papegaaien die zonder vergunning zijn gebouwd. De gemeente eiste daarom het vertrek van het restaurant. Maar volgens Soeboer ligt de schuld ook bij de gemeente zelf. Assistent directie Nihal Bayhan vertelt: “Vooral in het begin van de bouw is er door de gemeente niet goed opgelet. Ze hadden veel eerder aan kunnen geven dat wij eerst een vergunning moesten aanvragen.”

Bayhan legt uit waar zij denkt dat het mis is gegaan: “Tijdens het bouwen zijn er gemeenteambtenaren langs geweest. Toen heeft de eigenaar heel duidelijk gezegd wat hij van plan was. Pas toen het af was, zeiden ze, ‘Dit mag niet, jullie moeten het weer afbreken’. De eigenaar stelde toen voor om alsnog een vergunning aan te vragen, maar de gemeente ging hier niet mee akkoord en gaf hem een boete.” Bij sluiting van het restaurant zullen de papegaaien moeten worden ingeslapen, omdat ze niet verhuisd kunnen worden.

De papegaaienvolière naast het restaurant. © Andrea Blom

Bayhan neemt het vooral de ambtenaren kwalijk die langs zijn gekomen tijdens het bouwen, en toen niks hebben gezegd. Zij denkt dat dat is waarom de gemeente nu zo onverbiddelijk is: “Ze zijn gewoon op hun tenen getrapt.”

Slechte huurder

De pogingen van eigenaar Ragnar Flink om de gemeente tegemoet te komen lijken tevergeefs. De gemeente wil per sé van de huurder af. “Je kunt als gemeente toch ook gewoon meedenken met een ondernemer? Het is niet alsof wij een slechte huurder zijn. We hebben elke maand netjes de huur betaald, er is geen wiet verbouwd in de boerderij, er zijn geen vernielingen aangebracht maar juist verbeteringen. Dus zo’n slechte huurder ben je dan ook weer niet, lijkt mij”, aldus Bayhan.

Volgens de gemeente is de verbouwing in strijd met de ecologische zone. © Andrea Blom

Andere bestemming

Waarom de gemeente dan zo onvermurwbaar is, blijft ook voor de rechter onduidelijk. Bayhan vermoedt dat de gemeente al andere bestemmingsplannen met het terrein heeft. “Dan is het wel handig als je iemand op basis van een vergunning kan weg bonjouren. Dan hoef je ook niks te betalen.” Eén van die bestemmingen is mogelijk de uitbreiding van het nabijgelegen station Moerwijk. “Ik denk dat zij de NS niet in de weg willen zitten als die straks het station willen uitbreiden.”

De papegaaienvolière met op de achtergrond station Moerwijk. © Andrea Blom

Wethouder

De relatie met de gemeente is bitterzoet voor Soeboer. “Het mooie aan deze vestiging is dat wij hier grote groepen kunnen ontvangen, en het ironische is dat een derde van de groepen die hier komen, de gemeente is.” Soeboer heeft nog een brief geschreven aan wethouder Rabin Baldewsingh, die ging over de wijk Moerwijk. “Daar heeft hij niet op gereageerd, maar hij heeft wel zijn afscheid als wethouder bij ons gevierd… Dus ze zien wel degelijk dat het iets toevoegt aan de wijk, anders kom je hier ook niet. Zeker in een wijk als Moerwijk, die als probleemwijk wordt gezien, hebben wij toch iets heel moois neergezet. Iets waar mensen trots op kunnen zijn.”

De Indonesische toko bestaat al 60 jaar, maar gaat een onzekere toekomst tegemoet. © Andrea Blom

Vaste gast

Naast de gemeente mag Soeboer ook Mark Rutte tot haar vaste gasten rekenen. De minister-president is een vaste gast van het filiaal aan de Brouwersgracht. Toch is niet met zekerheid te zeggen dat die wel gewoon overeind blijft. “Soeboer Garden is onze grootste kostenpost, de andere restaurants houden deze vestiging in stand. Als dit wegvalt, en het levert uiteindelijk na zoveel investering niks op, dan is dat een grote strop voor heel Soeboer”, aldus Bayhan.

Hoger beroep

Ondanks de uitspraak van het kort geding blijft het restaurant open totdat ze meer horen van de gemeente. “De gemeente wil ons weghebben, dat is duidelijk. Wij gaan nog in hoger beroep daartegen, maar voorlopig blijven we gewoon open.”

Het restaurant blijft vooralsnog gewoon open. © Andrea Blom

Over de toekomst van Soeboer is Bayhan realistisch: “We blijven hoop houden, maar het ziet er slecht uit. Uiteindelijk komt het neer op wetten, en wij hebben een wet overtreden, daar kun je bij de rechter niks tegeninbrengen.”

De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.

3 maart 2019 |
Andrea Blom